Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk reizen donderdag 3 september af naar Lesbos om bootvluchtelingen te helpen.
Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk reizen donderdag 3 september af naar Lesbos om bootvluchtelingen te helpen.

'Ik wil hier mijn ogen niet voor dichtdoen'

HILVERSUM - Steeds meer mensen reizen af naar vakantiegebieden in de Middellandse Zee. Niet om daar lekker de batterij weer op te laden, maar om de honderden vluchtelingen daar te helpen. Zo ook de twee Hilversumse dames Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk. Zij gaan begin september een week naar Lesbos toe om vooral menselijkheid te tonen, zoals zij zelf zeggen. "Ik wil hier niet mijn ogen dicht voor doen", aldus Robijn.

door Ingmar Meijer

Volgens buurtwerkster Tukkie Tuk is Robijn de aanstichtster om naar het Griekse eiland af te reizen. Zij kreeg onlangs de vraag vanuit Griekenland of zij wilde helpen. Er is een tekort aan petjes. Deze zijn nodig omdat de bootvluchtelingen die veilig voet aan Griekse wal weten te zetten, nog een fikse voetreis van het zuiden naar het noorden moeten afleggen. Bescherming van hun hoofd is tijdens de 70 kilometer lange reis in de bloedhitte noodzakelijk. De Hilversumse zegde toe dit te gaan regelen. Gedurende het verzamelen van deze spullen besloot zij de petjes zelf af te gaan geven.

Robijn wilde niet alleen naar Lesbos, dus vroeg ze Tuk of ze met haar mee wilde. Na een kleine overdenkingsperiode zei de bekende buurtwerkster van Versa Welzijn in Hilversum-Oost dat haar antwoord ja was. "Ik twijfelde of ik het wel zou kunnen", zegt Tuk eerlijk. De beelden op televisie en de filmpjes op YouTube zijn hartverscheurend. De inwoonsters van Hilversum realiseren zich dat zij daar vreselijke dingen kunnen zien en meemaken. "Het zal ons zeker aangrijpen, maar ik ben blij dat we samen gaan, zodat we het met elkaar kunnen bespreken", verklaart Robijn.

Helpende handjes zijn nodig op onder meer Kos en Lesbos. Georganiseerde hulp komt niet echt op gang. Om niet als een kip zonder kop te werk te gaan, hebben de twee contact opgenomen met Stichting Vluchteling en Stichting Bootvluchteling. "Je ziet dat er allemaal particuliere initiatieven ontstaan, maar we willen de hulpverleners daar niet in de weg lopen."

Waarom zijn zij van 3 tot en met 10 september te vinden op Lesbos om vluchtelingen te helpen? "Omdat het kan", zegt Robijn stellig. "Het is veilig. Je hebt het niet over een oorlogsgebied. Daarnaast ben ik stomverbaasd dat dit zo dicht bij huis kan gebeuren. Dit is echt om de hoek", aldus de Hilversumse.

'Ik ben stomverbaasd dat dit zo dicht bij huis kan gebeuren'

Hun hulp bestaat voor een deel uit een stuk menselijkheid. Dat houdt in mensen letterlijk uit het water halen, vluchtelingen een knuffel geven, maar ook helpen met het schoonmaken van het kamp. Tevens zijn Robijn en Tuk nu bezig met het inzamelen van zoveel mogelijk euro's. Met het opgehaalde geld willen ze ter plekke broodnodige spullen of eten en drinken kopen voor de mensen die huis en haard hebben verlaten voor een beter leven in Europa. "Door het geld daar te besteden, helpen we ook de Griekse economie nog een beetje", meldt de buurtwerkster.
Wie een financiƫle bijdrage wil leveren, kan geld storten op het rekeningnummer van Ingeborg Robijn te Hilversum: NL45ASNB0708882269 onder vermelding van Lesbos Hulp. De eerste donaties zijn al binnengekomen. "We koppelen de besteding aan de gevers terug", benadrukken de dames.