Anne van Kleef: 'Ouderen genieten intens van een avondje uit met Vier het Leven.'
Anne van Kleef: 'Ouderen genieten intens van een avondje uit met Vier het Leven.' Foto: Karin van Leeuwen

Vier het Leven viert tienjarig jubileum met Radiodagen

HILVERSUM - Vanuit hun tuinhuisjes startten Helma van Heerikhuize en Annerieke Vonk stichting Vier het Leven. De initiatiefneemsters van deze organisatie die ouderen en cultuur koppelt, hadden nooit kunnen bevroeden dat Vier het Leven zou uitgroeien tot een landelijke organisatie. Dit jaar viert de sociale onderneming haar tienjarig jubileum. De aftrap van het feestjaar vond onlangs plaats in Carré, waar koningin Máxima op de eerste rij zat. "Het was een fantastisch feest", straalt Anne van Kleef, regiocoördinator van Gooi en Eemland en de provincie Utrecht, "daar kunnen we nog lang op teren."

door Karin van Leeuwen

De initiatiefneemsters van Vier het Leven hebben hun tuinhuisjes lang geleden verlaten en verhuisden naar een pand in Huizen. Toen het daar ook te krap werd, pakten de medewerkers de verhuisdozen in en vertrokken naar de tweede verdieping van een pand aan de Regentesselaan in Hilversum. Een prachtig pand. "Mooi hè?", vindt Van Kleef terwijl ze koffie zet, "wij zijn er ook blij mee." Sinds een paar jaar is zij regiocoördinator bij Vier het Leven. Zij is samen met Esther Eggenkamp de sociale ondernemer van de regio Gooi en Eemland en de provincie Utrecht. Van Kleef onderhoudt de broodnodige contacten met de 250 vrijwilligers in het Gooi, zit met theaterdirecteuren om tafel en onderhandelt met sponsors.

De stichting heeft geen winstoogmerk en is afhankelijk van anderen. Ouderen die meegaan naar het theater betalen een deel van de arrangementskosten. "Als we alle kosten zouden doorberekenen naar onze gasten zou het uitje wel heel duur worden", weet Van Kleef.

Dikke cheque
Vandaar dat ze blij zijn met de bijdragen van donateurs, culturele partners en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de stichting. "Blij zijn we bijvoorbeeld met Wandelvierdaagse het Gooi. Voorzitter Wim Nipius vertelde ons dat Vier het Leven hét goede doel van de Wandelvierdaagse Het Gooi zou zijn. Na afloop van het wandelfestijn kregen we een dikke cheque overhandigd." Op de vraag of ouderen behoefte hebben aan Vier het Leven, knikt Van Kleef. Nou en of. De doelgroep bestaat uit ouderen die er niet meer alleen op uit kunnen, durven of willen. "Want wat als je 75 of 80 bent, alleen bent en van theater houdt? Ga je dan alleen? Natuurlijk zijn er mensen die dat doen, maar voor veel mensen is die drempel te hoog. Zij vinden het gezelliger om met anderen te gaan."

Film
Want de eenzaamheid die veel ouderen ervaren is schrijnend. Door de nieuwe wetgeving, de gedecentraliseerde zorg, belanden steeds meer ouderen in een sociaal isolement. Vier het Leven wil ze daar uithalen en begeleidt ouderen van deur tot deur. Dat houdt in dat deelnemers thuis worden opgehaald door een vrijwilliger, naar het theater worden gebracht waar een drankje klaarstaat, de voorstelling bekijken, na afloop een drankje drinken en weer naar huis worden gebracht. Niet alleen worden theatervoorstellingen aangeboden, Vier het Leven gaat ook met haar gasten naar de film en sinds kort wordt steeds meer contact gelegd met musea. "We kregen steeds vaker de vraag of we ook naar musea gaan. Waarom niet? Wel hebben we dan een aangepast programma. Een dag lang door het Rijksmuseum dolen kan onze doelgroep niet. Maar als er wordt gestart met een lezing, een korte rondleiding en na afloop een kopje koffie, dan is het een prima uitje." Uiteraard wordt gekeken of er genoeg bankjes en stoelen aanwezig zijn waar deelnemers op uit kunnen rusten.
Terug naar het jubileumjaar. De voorbereidingen waren enorm en Van Kleef is tevreden over het resultaat. Herman van Veen is gevraagd om een jubileumvoorstelling te maken. Hij heeft 'De Radiodagen' ontwikkeld voor een jong theatergezelschap, de Anjeliers. "De Radiodagen is een theaterconcert geworden met liedjes van vroeger. Voor ouderen een feest der herkenning", vertelt Van Kleef. De première was tijdens het feest in Carré en werd door de gasten, onder meer bestaande uit vrijwilligers die nu zelf eens een avondje uit waren en niet hoefden 'te werken', goed ontvangen.

De liedjes van weleer zijn een feest der herkenning
Genieten en meezingen met Radiodagen.