Mediteren is de laatste jaren meer gemeengoed geworden, zegt DiaDo Maas van Zen Hilversum.
Mediteren is de laatste jaren meer gemeengoed geworden, zegt DiaDo Maas van Zen Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Vakantiegevoel vasthouden in het dagelijks leven

HILVERSUM - Hoe houd je die diepe vakantierust vol in je dagelijks leven? Bij Zen.nl Hilversum weten ze precies hoe dit moet. Volg een gratis proefles bij eigenaar DiaDo Maas en ontdek de vele voordelen van zenmeditatie.

door Barbara Schriek

"Twee jaar geleden ben ik hier begonnen", vertelt DiaDo Maas. "In 1992 begon ik zelf als student van Zen.nl en geef inmiddels ruim tien jaar deze cursussen." De ervaren meditatieleraar vertelt dat mediteren de laatste jaren meer gemeengoed is. "Dat is alleen maar positief. Wij willen juist ook dat het voor iedereen mogelijk is. Cursisten melden er veel baat bij te hebben." Beter leren concentreren, keuzes leren maken, beter slapen, meer rust, beter omgaan met emoties. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden. "Wij werken aan duurzaam geluk." Rients Ritskes, schrijver van verschillende boeken over meditatie en mede-oprichter van Zen.nl, legt zen als volgt uit: "Zen is onder alle omstandigheden beter leren denken wat je wilt denken, zodat je kunt voelen wat je wilt voelen en doen wat je wilt doen." Enthousiast vertelt Maas over zijn werkmethoden. "We zien onszelf als moderne boeddhisten. Wat hebben we nu aan het boeddhisme? Wat werkt nu voor de moderne mens? De methode die wij gebruiken is gebaseerd op de 800 jaar oude Japanse zenfilosofie, aangepast aan het nu. Het past heel goed bij actieve mensen die op zoek zijn naar balans en verdieping."
In september beginnen de introductiecursussen van vijf maanden weer. Je leert daar de basisbeginselen van zenmeditatie aan de hand van het boek 'Leer denken wat je wilt denken' en door het in de praktijk te beoefenen. "Je werkt aan het vergroten van je aandacht en bewustzijn op zo'n manier dat je in je dagelijks leven hiervan de vruchten plukt." Na de introductiecursus is het mogelijk om verder te gaan met de gevorderdencursus. "We zien heel veel verschillende typen mensen binnenkomen. Van docenten tot huisvaders en moeders en van zakenmensen tot communicatieadviseurs. Iedereen is welkom."

Niet zweverig
Tegenwoordig is mediteren/mindfulness absoluut niet zweverig meer en een groot deel van de bevolking is al op de een of andere manier in aanraking geweest met mediteren. Ook vanuit de wetenschap en de psychologie durft men steeds meer toe te geven dat mediteren juist heel goed voor je is.

Maas ziet het verschil in mensen al na een paar weken mediteren."Ons advies is om iedere dag twee keer twintig minuten te mediteren. Hierdoor ontstaat blijvende groei in mensen. Ze hebben meer energie en meer rust in hun hoofd."

Opgeven voor de gratis proeflessen op 29 en 30 augustus en 1 en 2 september kan via www.zen.nl/hilversum.