Wim van Oudheusden (links) en Albert Jan Rasker hebben hun krachten gebundeld.
Wim van Oudheusden (links) en Albert Jan Rasker hebben hun krachten gebundeld. Foto: Bastiaan Miché

Werkzoekenden helpen met mentale blokkades

HILVERSUM - Op het eerste oog hebben een arbeidsmarktanalist en een coach weinig met elkaar gemeen, maar Wim van Oudheusden van Werk In Je Eigen Wijk en Albert Jan Rasker hebben elkaar gevonden en de krachten gebundeld. Naast praktische tips en adviezen over hoe jezelf het beste te presenteren bij werkgevers blijkt dat werkzoekenden ook regelmatig tegen mentale blokkades aanlopen. "Op deze manier helpen we mensen die volgende stappen willen gaan maken", vertelt Rasker.

Het was Van Oudheusden al lang opgevallen dat diverse cliënten tegen dingen aanliepen die niks te maken hadden met het werk vinden an sich. "Ik heb met vluchtelingen gewerkt en hele oorlogstrauma's omhoog zien komen", zegt de Hilversummer. Zelf heeft hij de 'tools' niet deze mensen op mentaal vlak verder te helpen. "Wim kan mijn expertise goed gebruiken. Als kunstenaar kijk ik heel anders naar zaken", stelt Rasker. Als mensen inefficiënt gedrag vertonen dan heeft dat vaak te maken met de laag die eronder zit. De coach neemt de cliënten mee naar de oorzaak van hun gedragingen en dat ze zich daar bewust van worden. Naast verwerking levert dit nog meer op. "Op deze manier ontdekken ze ook verborgen talenten", aldus de coach. Dat is een win-winsituatie.

Dit is een periode waarin mensen hun bestaan overpeinzen. Het nieuwe jaar is aangebroken. Velen hebben goede voornemens, maar als je thuis zit zonder werk kan dat behoorlijk demotiverend werken. Hier willen de twee op inspringen door de werkzoekenden een goede start te geven. Met Werk In Je Eigen Wijk helpt Van Oudheusden hen de eerste stap te zetten in het arbeidsproces, terwijl Rasker de cliënten mentaal verder kan helpen en ze sterker kan maken. "Het is de bedoeling dat ze hierna kunnen knallen", menen de partners.

Van Oudheusden benadrukt dat je als werkzoekende niet bang moet zijn om te falen en juist moet durven 'omdenken'. Wees tegendraads, is zijn advies. "Waarom schrijft iedereen een standaard cv?", vraagt hij zich af. "Ik zeg dat je personalia helemaal niet belangrijk zijn. Het gaat erom wie jij bent en hoe jij vanuit jouw eigen kracht iets voor dat bedrijf kunt betekenen. Je moet jouw sollicitatiebrief dicht bij jezelf houden, maar je moet er wel voor zorgen dat je opvalt."
De eerste resultaten zijn al zichtbaar nu Van Oudheusden op het intakeformulier de vraag heeft toegevoegd of er belemmeringen zijn bij een terugkeer naar de arbeidsmarkt. Deze simpele en praktische toevoeging zorgt er volgens beide heren voor dat hun cliënten hier al over gaan nadenken. Dat is de eerste stap in het ontwikkelingsproces.