'Ik moest meedoen aan de Win-een-Winkelactie', aldus Tsjip van Hulst.
'Ik moest meedoen aan de Win-een-Winkelactie', aldus Tsjip van Hulst. Foto: Eigen foto

Het bakhoofdstuk van
De Koekenbakkers is al dicht

HILVERSUM - De geur van versgebakken koekjes lokte menig Hilversummer zijn winkel in. Drie maanden lang bakte Tsjip van Hulst (21) de heerlijkste koekjes in zijn zaak De Koekenbakkers. Op 28 november trok hij de deur achter zich dicht en sloot hij het bakhoofdstuk af. Meer dan tevreden kijkt hij terug op zijn avontuur, dat drie maanden geleden begon toen hij een winkel in de Bussumerstraat won.

door Karin van Leeuwen

De wedstrijd Win een Winkel was bedacht door de ondernemers rondom de Bussumerstraat die zich hebben verenigd in Om de Hoek. De ludieke wedstrijd werd bedacht om de winkelleegstand in het doorgaande straatje naar het dorp tegen te gaan. Door de lege panden te laten bewonen door jonge ondernemers hoopten de bestaande ondernemers publiek te trekken. Tsjip van Hulst won, net als Lieke van Harsselaar van cadeauwinkel De Winkel op nummer 28, een pand voor drie maanden. "Ik werkte toen ook al, net als nu weer even, bij de biologische slager op de hoek van de Bussumerstraat en zag op de ruiten van de leegstaande panden aanplakbiljetten met Win een Winkel hangen. Geweldig. Dat wilde ik. Een eigen winkel waar ik mijn eigen recepten kon verkopen, ik moest meedoen."

De student Econometrie haalde zijn bachelor en besloot zijn studie voor een jaar te onderbreken. De winkel kwam dus als geroepen. IJverig schreef hij een bedrijfsplan en pitchte voor de ondernemers. Tot zijn grote vreugde won hij met zijn bedrijfsplan drie maanden lang een winkel: De Koekenbakkers was een feit. Hij leende wat apparatuur, kocht een koelkast en een oven en ging van start. Hij zag De Koekenbakkers als een pop-upwinkel. Op drukke dagen, zoals de zaterdag, schakelde hij hulp van vrienden in die hem hielpen met het verkopen van koekjes. Van Hulst genoot van zijn nieuwe baan. "Koken is een uit de hand gelopen hobby," vertelt hij, "en vooral bakken vind ik leuk om te doen." Als kind was hij regelmatig te vinden in de keuken en bakte koekjes en taarten. Dat hij daar jaren later iets mee zou doen, had hij nooit kunnen bedenken. Wel gehoopt.

De Koekenbakkers was een aanwinst voor Hilversum, zo vinden de liefhebbers. Want leuke koffietenten zijn er genoeg, maar een adres waar je ambachtelijke koekjes kunt kopen niet. Gek, vindt van Hulst, want koekjes zitten bij Nederlanders in de genen; geen koffie zonder koekje. De jonge ondernemer sprong in dat gat. Ervaring als kok en patissier deed hij op bij Vis aan de Schelde en Roast in Amsterdam.
Op de eerste dag van september gingen de deuren open. "Het officiƫle openingsfeest was zaterdag 5 september. Wethouder Wimar Jaeger opende mijn winkel en muzikant Joseph Custers zorgde voor de muzikale omlijsting. Het was een geweldige opening."

De meest lekkere koekjes toverde hij uit zijn oven. Amerikaanse koeken als de snickerdoodle, smakelijke kruidkoeken, Gooise moppen en het favoriete koekje van de bakker zelf: de chocolate tsjip. In de korte tijd dat hij op de Bussumerstraat 51 zat, bouwde hij een vaste klantenkring op. Deze klanten missen De Koekenbakkers, weet Van Hulst. De klanten die in zijn winkel kwamen, zijn ook klanten van de biologische slager. Regelmatig hoort hij dat ze het jammer vinden dat hij weg is. "Dat doet me goed. Ik vind het ook jammer, maar het is niet geworden wat ik ervan had gehoopt."

Koekjes zitten bij Nederlanders in de genen: geen koffie zonder koekje

Volgens Van Hulst is de Bussumerstraat een vergeten straat; de loop zit er niet echt in en een publiekstrekker als een Blokker is er niet. Verbaasd is hij over de onvoorspelbaarheid. Per dag verschilde het aantal klanten. Sommige weken verkocht hij als een malle, andere weken ging zijn winkeldeur nauwelijks open. "Het is niet erg, De Koekenbakkers was voor mij een geweldige ervaring waarvan ik veel heb geleerd. Dat neem ik toch maar mooi mee." Plannen voor de toekomst zijn al gemaakt: werken bij de slager, vervolgens een maand op reis om in het voorjaar van 2016 van start te gaan op een consultancybureau in Amsterdam.

Of hij ooit als koekenbakker terugkeert, weet hij niet. "Misschien dat ik het weer oppak, maar ik denk niet in Hilversum. Volgens mij is dat niet de juiste plaats", besluit Van Hulst.

Wethouder Jaeger opende de winkel aan de Bussumerstraat begin september.