Bas van der Zanden (rechts) volgt Harm Schoneveld op als directeur van de Van Hasseltschool.
Bas van der Zanden (rechts) volgt Harm Schoneveld op als directeur van de Van Hasseltschool. Foto: Bastiaan Miché

'Veel veranderd in al die jaren'

HILVERSUM - Als de kerstvakantie om is en de leerlingen en leerkrachten van de Van Hasseltschool weer naar school gaan, zit hun directeur niet meer in zijn vertrouwde kamertje. Nee, Harm Schoneveld (61) is weg en geniet van zijn pensioen. Ruim veertig jaar werkte hij in het onderwijs, waarvan 27 jaar op de Van Hasselt. Er is veel veranderd in al die jaren: ouders stellen hogere eisen, kinderen zijn amicaler. Een kwestie van meebewegen met de tijd, vindt Schoneveld.

door Karin van Leeuwen

Toen Schoneveld 21 jaar was, ruilde hij de gemeente Valkenburg in voor het Gooi. Hij koerste op Laren af. "Met mijn brommertje en mijn lange haren," lacht de oud-directeur, "vestigde ik mij in het Gooi. Blij dat ik Valkenburg bij Leiden achter me kon laten." Hij gaf les op basisschool de Scheper in Laren. Heerlijk vond hij het om op eigen benen te staan. In Hilversum zocht hij een kamer. Dertien jaar lang gaf hij les op verschillende scholen. In 1988 solliciteerde hij op de Van Hasselt en werd directeur. En zag veel veranderingen voorbijkomen. De maatschappij veranderde. Ouders stelden hogere eisen. "Jaren terug meldde je je kind aan op de school die het dichtst bij jou in de wijk was. Tegenwoordig bezoeken ouders verschillende scholen, kijken kritisch naar hoe het eraan toegaat, willen alles weten van de school en het systeem en nemen dan pas een besluit." Schoneveld vindt dat een goede ontwikkeling. "Het houdt scholen scherp en zorgt ervoor dat ze bij blijven op verschillende fronten. Je moet ouders als klanten zien die een dienst van jou afnemen." Door goed naar de ouders te luisteren en met hen samen te werken, is het beste uit het kind te halen. Daarin moet je een balans zien te vinden, daarvan is de oud-directeur overtuigd.

Ook het gedrag van kinderen is veranderd. Zeiden ze twintig jaar geleden nog meneer tegen hun onderwijzer, tegenwoordig is dat meester Harm. De opvoeding is vrijer, kinderen zijn amicaler. Schoneveld vindt dat prima. De mooiste gesprekken voert hij met kleuters die totaal niet verlegen zijn. "Fantastisch toch. Ik geniet van die kleine gesprekjes. Die ga ik missen", voorspelt Schoneveld. Een van de grootste veranderingen in zijn carrière is ongetwijfeld de Wet op het Basisonderwijs die in 1985 in werking trad. De kleuterschool en de lagere school verdwenen en de basisschool kwam ervoor in de plaats. "Het was ook de tijd van medezeggenschapscultuur," herinnert Schoneveld zich, "en als je een goede medezeggenschapsraad hebt, dan is dat fijn. De ideeën en meningen van de leden van de medezeggenschapsraad zijn een aangename toevoeging aan de school."

Ruim 27 jaar werkte Schoneveld op een van de leukste scholen van Hilversum, zo vindt hij zelf. "Wij zijn goed in schoolprojecten. Elk jaar hebben we een dijk van een schoolproject." Een van de projecten die hem is bijgebleven, is het project Hilversum. "Kinderen hielden zich bezig met de architectuur van Hilversum, bezochten het raadhuis, verdiepten zich in Dudok." Ook organiseerde de school een optocht waarin de voormalige burgemeester Jeltien Kraaijeveld meefietste. "Machtig was dat", glundert Schoneveld. Tegenwoordig richt de Van Hasseltschool zich ook op wetenschap, techniek en natuur. Aan natuur werd altijd al aandacht besteed, maar het wordt nu in een ander jasje gegoten. De schooltuin die wordt aangelegd, en tevens het laatste project van Schoneveld is, is daar een mooi voorbeeld van. "Het mooie van die schooltuin is, is dat de Van Hasseltschool dat samen met de Savornin Lohmanschool en de Hasselbraam doet." Want de school maakt deel uit van de brede school; ook al zo'n goede ontwikkeling, vindt Schoneveld. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld gebruikmaken van naschoolse activiteiten in een vertrouwde omgeving, maar in een andere setting.

Bas van der Zanden volgt Schoneveld op en heeft er zin in. Harm Schoneveld kan met een gerust hart de schooldeur achter zich sluiten, zijn koffers pakken en samen met zijn vrouw naar Spanje vertrekken.

'Je moet ouders als klanten zien die een dienst van jou afnemen'