De vuurwerkschade lijkt minder dan in 2015. Toen werd er voor 40.000 euro vernield.
De vuurwerkschade lijkt minder dan in 2015. Toen werd er voor 40.000 euro vernield. Foto: Bastiaan Miché

Eerste stap in vuurwerkverbod is gezet

HILVERSUM - Hilversum heeft een goede start gemaakt met de vuurwerkvrije zone. Burgemeester Pieter Broertjes spreekt van een succes na het eerste vuurwerkverbod in een deel van de binnenstad. Wat hem betreft breidt Hilversum dit gebied tijdens de volgende jaarwisseling uit en sluit de gemeente zich aan bij het vuurwerkmanifest.

De eerste stap is gezet. Nu is het tijd om uit te bouwen. Dat is althans de mening van Broertjes. Op de eerste dag van 2016, na de viering van oud en nieuw, gaf hij direct aan dat de vuurwerkvrije zone naar meer smaakt. "Op enkele incidenten na respecteerde iedereen de regels van de vuurwerkvrije zone", constateerde de burgemeester. "Ik vind het een groot succes. We gaan zeker bekijken of de vuurwerkvrije zone volgend jaar kan worden uitgebreid."

Ditmaal moest het knalvrij blijven in het gebied tussen Groest, marktterrein, Stationsstraat, Schapenkamp en Prins Bernhardstraat. De regels zijn daar goed nageleefd. Eén iemand stak een vuurpijl af op het marktplein en een paar jongeren gooiden vuurwerk binnen de vuurwerkvrije zone. In beide gevallen grepen de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en agenten in. Voorzichtig opperde Broertjes om het gebied in het centrum te vergroten tot Gooiland en de Kerkbrink.

"Als Hilversum gaan we bekijken hoe het verder moet. De volgende stap zetten", aldus de burgervader. Een van de opties is aansluiting zoeken bij het vuurwerkmanifest, een initiatief dat pleit voor een geheel verbod van consumentenvuurwerk om letsel tijdens oud en nieuw te voorkomen. Dit manifest kan rekenen op steun van bijvoorbeeld GroenLinks, KNGF Geleide Honden en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. "Je ziet dat de koers die Hilversum heeft ingezet gaat werken. Oud en nieuw moet veiliger en gezelliger", stelde Broertjes.
Iets meer vertier op het marktterrein is gewenst in het vervolg. Hoewel het tijdens de vuurwerkshow net na middernacht druk was, was het daarvoor stil op het marktplein. Broertjes denkt over een oud-en-nieuwmarkt die duurt van 23.00 tot 1.00 uur en hij wil een aftelklok op het terrein.
Punt van aandacht is wel het TNO-detectiesysteem. Dit systeem kost de gemeente zo'n 20.000 euro. Dat is inclusief de kosten van de beveiliging. Bijna 700 knallers werden genoteerd in Kerkelanden, waar het systeem dit keer was aangelegd. Het leverde geen enkele bekeuring of aanhouding op door de handhavers. Gebrek aan capaciteit bij de politie, is onder meer de uitleg van de burgemeester. Dat moet volgende keer anders en beter.