Gepeperde Wob-rekening
voor Facebookgroep

HILVERSUM - De onderste steen moet boven komen. Dat is de wens van Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum. Daarom hebben de initiatiefnemers een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij de gemeente Hilversum. Het opvragen van alle documenten met betrekking tot de vluchtelingenopvang blijkt een dure kwestie.

De rekening die de Facebookgroep krijgt gepresenteerd voor het opvragen van alle papieren die te maken hebben met de vluchtelingen is 2020 euro. Een gepeperde nota. "Wij vinden dit belachelijk en gaan dit aanvechten, maar daar gaat tijd overheen. En tijd hebben we niet. Als we scherp willen zijn en vooral op de hoogte willen blijven zodat we onze belangen kunnen verdedigen, moeten we deze papieren hebben", stelt Efrain Sluis. Samen met Erik van Ouwerkerk, Trudy van Soest en Karin Stuivenberg richtte hij begin oktober van vorig jaar de discussiegroep op Facebook op.

Om het bedrag te kunnen betalen, doet het kwartet een appel op de ruim 6800 leden. Diverse mensen reageren op de pagina dat zij een bijdrage hebben geleverd op het speciaal hiervoor geopende bankrekeningnummer. "Alle beetjes helpen. Al is het maar 1 euro", is de oproep. "Mochten we later geld terugkrijgen of overhouden dan zorgen wij dat dit naar een goed doel gaat, zoals de voedselbank in Hilversum", voegen de vier hier nog aan toe.

Doel van het verzoek is de hele gang van zaken boven tafel te krijgen. "We willen duidelijk krijgen hoe alles tot stand komt en is gekomen. En of dit op de juiste manier is gebeurd en of hier nog wat tegen te doen is", is de uitleg. Naast een Wob-verzoek bij de gemeente Hilversum hebben de vier initiatiefnemers ook een verzoek bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ingediend. Hierop hebben zij nog geen antwoord gekregen.