Samen met de burgemeester toosten de buurtbewoners op hun nieuwe voorziening.
Samen met de burgemeester toosten de buurtbewoners op hun nieuwe voorziening. Foto: Bastiaan Miché

Minibieb en vogelhuis in één op Koekkoekstraat

HILVERSUM - De jaarlijkse buurtborrel is voor de meeste bewoners van de J.H.B. Koekkoekstraat een moment om niet te missen. "Dit jaar kwam een aantal buurtgenoten met het idee om een minibieb op te zetten", vertelt buurtbewoonster Kienke Regter. "Johan Bos, een aannemer uit onze straat, is daarna meteen aan de slag gegaan en heeft een prachtige minibieb met vogelhuisje gemaakt."

door Koosje de Beer

Het idee achter de minibieb is eenvoudig, volgens buurbewoonster Regter. Het is een kastje met boeken voor jong en oud waar iedereen bij kan. In elk boek zit een bladwijzer waarop de lezers kunnen schrijven wat zij mooi of leuk aan het boek vonden. "Mensen kunnen in de minibieb een boek inruilen voor een ander boek dat hen leuk lijkt. Het is niet de bedoeling dat mensen stapels boeken meenemen of achterlaten. Het idee achter de minibieb is: take a book, leave a book."

Er zijn meer minibiebs in Hilversum, maar de minibieb in de J.H.B. Koekkoekstraat is de enige waar vogels zich bovenin kunnen nestelen. Volgens de maker van het kastje, aannemer Johan Bos, sluit een eigen vogelplekje goed aan bij de uitstraling van de straat. "Het is een gezellige straat met huizen van rond 1900 en het leek mij een leuk idee om een nestje te maken voor de mini-Koekkoek-vogels. Vandaar het vogelhuisje met bovenin het stokje waarop een vogeltje kan landen. Verder heb ik er natuurlijk voor gezorgd dat het biebje stevig en waterdicht is."

Burgemeester Pieter Broertjes heeft de minibieb afgelopen zaterdag geopend met het zetten van het eerste boek, dat hij zelf had meegenomen. Een mailtje naar de gemeente was voldoende om dit voor elkaar te krijgen, aldus Regter. "Ik ving op dat de burgemeester graag meer betrokken wilde zijn bij de burgers. Dit leek me een mooie aanleiding en dat vond hij klaarblijkelijk ook, want ik kreeg direct antwoord dat hij zou komen."

Samen met ruim vijftig buurtbewoners kijkt ze terug op een gezellige middag met feestelijke bubbels en hapjes. "Extra leuk was dat ons elfjarige buurmeisje Stanneke de dag opfleurde door onder meer het Wilhelmus op haar altsaxofoon te spelen." De straat heeft een eigen Facebookpagina, waarop de gebeurtenissen rond het biebje komen te staan. "Daarbij hebben we onze bibliotheek aangemeld op de site www.minibieb.nl", besluit Regter. "Behalve onze bieb zijn op deze site ook de zes andere minibiebs van Hilversum te vinden."

'Het is niet de bedoeling om stapels boeken mee te nemen'