Een wachtende rij auto's is met tweerichtingsverkeer schering en inslag, menen de actievoerders.
Een wachtende rij auto's is met tweerichtingsverkeer schering en inslag, menen de actievoerders. Foto: Bastiaan Miché

Van Emmastraat geen
tweede Gijsbrecht maken

HILVERSUM – Maak van de Emmastraat geen tweede Gijsbrecht van Amstelstraat. Dat is de oproep van Remco Bronsgeest, bewoner van de Emmastraat. Hij is van mening dat als het tweerichtingsverkeer terugkeert in zijn straat er een verkeerschaos ontstaat: de Emmastraat als haast onneembare horde voor de weggebruikers en een forse afbraak van de leefbaarheid.

In deze opvatting staat de Hilversummer niet alleen. Ondernemers en bewoners hebben de handen ineengeslagen en laten duidelijk weten dat zij geen tweerichtingsverkeer willen in hun straat. Om alvast een toekomstbeeld te schetsen hielden zij vrijdagochtend een actie. De chauffeur van een kleine vrachtwagen moest laden en lossen bij de meubelwinkel en omdat de parkeerplaatsen bezet waren, moest hij dat midden op de weg doen.

Binnen een minuut stond het verkeer vast tot aan de rotonde bij de Langestraat. Zes minuten later kwam de melding binnen dat de file reikte tot aan de ABN Amro op de 's-Gravelandseweg. Dat was het teken om weer te gaan rijden. In de tussentijd attendeerden bewoners en ondernemers de wachtende automobilisten op hun actie en het doel ervan. "Ik wil u namens de bewoners en de ondernemers van de Emmastraat excuses aanbieden. Hierbij bied ik u een koffiebon aan. We houden een actie om de gemeente duidelijk te maken dat we tegen tweerichtingsverkeer zijn en dat dit de gevolgen zijn als de gemeente hier toch voor kiest", ws de uitleg van de actievoerders aan de bestuurders.

De meeste toonden zich begripvol en wachtten rustig af tot de actie over is. Wat Bronsgeest opvalt, is dat veel mensen op de hoogte zijn van het voornemen van de gemeente Hilversum tweerichtingsverkeer terug te brengen op de Emmastraat. "Waar kan ik tekenen?", vraagt een passagier aan een in een geel hesje gestoken bewoonster. Niet iedereen is geduldig. Een taxi heeft kennelijk haast en manoeuvreert zich van de Nassaulaan tussen de auto's door om vervolgens tegen de richting in de Vitusstraat in te schieten.
Bij de actievoerders heerst verbazing over hoe snel de centrumring volliep. "En dan deden we het nog op een vriendelijk moment", verklaart Van Gestel Optiek-ondernemer Johan van de Steeg. Bronsgeest meldt dat er aan dit idee van wethouder Floris Voorink te veel nadelige aspecten zitten. Niet alleen loopt de straat straks vol, de Emmastraat verliest parkeerplaatsen, de weg wordt zeker voor fietsers en voetgangers onoverzichtelijker, gevreesd wordt voor meer onveiligheid en omdat er meer verkeer door de straat heen komt, wordt de leefbaarheid aangetast door de uitlaatdampen.

"Het moet een rode loper van en naar het centrum worden", zegt een voorbijganger, die vraagt of er zojuist een actie geweest is. "Tweerichtingsverkeer invoeren is een slechte beslissing. Het wordt hier hartstikke krap voor fietsers en voetgangers en automobilisten kunnen hun auto niet meer kwijt, maar ja, alles draait in het raadhuis om het Hilvertshof", meent de buurtbewoner, terwijl hij verder loopt.

Bronsgeest is het met de voetganger eens. Hij zegt geen Gijsbrecht-achtige praktijken te willen op de Emmastraat. Wie over de 'Gijs' rijdt, moet geduld betrachten. Vrachtwagens staan aan beide kanten van de rijweg te laden en te lossen. Dat zorgt voor verkeersopstoppingen. "Je doet er lang over voordat je er doorheen bent", is zijn ervaring.

Binnen zeven minuten stond ring vol tot aan de 's-Gravelandseweg