De KRO-letters blijven te zien in het straatbeeld.
De KRO-letters blijven te zien in het straatbeeld. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw fase voor ontwikkeling KRO-terrein

HILVERSUM - Er is een nieuwe poging om te gaan beginnen met de herontwikkeling van het KRO-complex. Dinsdag is het gemeentebestuur akkoord gegaan met het verlenen van de omgevingsvergunning Emmastraat 50.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok is in haar nopjes. Zij schrijft in de brief aan de gemeenteraad met genoegen te kunnen mededelen dat de ontwikkeling van het KRO-terrein de volgende fase ingaat. Zij meldt dat de plannen, nadat er eind vorig jaar zes zienswijzen zijn ingediend, op enkele punten zijn gewijzigd. De CDA'er meldt dat het ontwerp van de parkeergarage bijvoorbeeld is aangepast,zodat wordt voldaan aan de parkeernorm en de inrit van de parkeergarage is iets naar achter geschoven.

Stebru Transformatie wil op het KRO-terrein 85 levensloopbestendige woningen bouwen. In de plannen restaureert het bedrijf het monumentale entreegebouw en de uitbreiding uit 1954. De kenmerkende KRO-letters blijven als blikvanger langs de Emmastraat te zien. De geluidsstudio wordt herbouwd. De nieuwbouw op de Julianalaan krijgt een villa-achtige uitstraling en ook op de hoek van de Emmastraat en de Koningsstraat komt nieuwbouw.
Buurtbewoners, Hilversumse erfgoedinstellingen en diverse politieke partijen hebben alle ingebrachte ideeën afgeschoten. Zij zijn niet tegen herontwikkeling van het complex, maar hebben wel problemen met de massaliteit van de plannen. Het is hen bijvoorbeeld een raadsel waarom er relatief veel appartementen moeten komen. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen binnen zes weken na bekendmaking in deze fase in beroep.