Fahd Alzoubi rekent een kop koffie af.
Fahd Alzoubi rekent een kop koffie af. Foto's: Karin van Leeuwen

'Ik leer op deze stage veel over Nederlanders en hun cultuur'

HILVERSUM - Drie maanden lang draaiden Fahd Alzoubi en Mouaz Kseibati uit Syrië twee keer in de week een dienst in het Filmtheater: drankjes inschenken, afwasmachine vullen, tafels schoonhouden. Maar vooral: praatjes maken met gasten en medewerkers van het Filmtheater. De pilot is volgens de bedenkers ervan meer dan geslaagd en verdient een vervolg. Daarover wordt nog overlegd. Niet nodig, vinden Alzoubi en Kseibati; het liefst blijven deze statushouders gewoon vrijwilligerswerk doen in de bioscoop aan het Herenplein.

door Karin van Leeuwen

Initiatiefneemsters van het sympathieke integratieproject zijn Jet Vogelaar en Anita de Haas, vrijwilligers van het Filmtheater. "Tijdens Samen in Actie, de bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis in september vorig jaar, werden allerlei plannen gesmeed om vluchtelingen te helpen integreren. Ik wist niet dat Jet er ook was. Het was een prachtige bijeenkomst waar veel plannen werden bedacht", vertelt De Haas.

De vrouwen kwamen niet lang na Samen in Actie in aanraking met de zussen Ellen Reitsema en Evelyn Hasperhoven van TWinburgering, een organisatie die wekelijks vanuit de bibliotheek nieuwkomers helpt bij hun integratie via interactieve taallessen, informatie over activiteiten en taalstages ter bevordering van deelname aan de Nederlandse samenleving. Vogelaar: "Anita en ik hadden bedacht dat wij als Filmtheater ook ons steentje bij kunnen dragen. We schreven een plan en legden dat voor aan Stef Sluimer, zakelijk leider van het Filmtheater." Het voorstel was simpel en blijkt doeltreffend: stageplaatsen aanbieden aan statushouders. Zodat zij in een aangename werkomgeving contact kunnen maken met Nederlanders. Sluimer was enthousiast en het bestuur gaf haar fiat. Elf vrijwilligers van de bioscoop vormden de werkgroep Hello New Friend.
"Deze vrijwilligers zijn de buddy's van Fahd en Moaz en helpen hen op weg", legt Vogelaar uit.

De twee mannen komen uit Syrië en nemen deel aan de wekelijkse bijeenkomsten van TWinburgering in de bibliotheek. "Ik vond hen geschikt voor de stageplaats en zij waren vanaf het eerste moment enthousiast", vertelt Hasperhoven. De drie maanden zitten er nu op voor Alzoubi en Kseibati en gisteren kregen zij een certificaat. "Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Het is heel fijn om in het Filmtheater te werken", straalt de 28-jarige Alzoubi. Het Filmtheater is zijn tweede huis geworden; hier ontmoet hij zijn vrienden, hier drinkt hij een drankje en hier draait hij twee keer per week een dienst. Zijn voordeel is dat hij vloeiend Engels spreekt, Nederlands na anderhalf jaar al zeer goed kan verstaan, dus communiceren voor hem geen probleem is. "Naar school gaan is belangrijk, maar ik merk dat ik op deze stage veel meer leer over Nederlanders en hun cultuur. De praktijk, daar gaat het om", vindt Alzoubi.

Kseibati knikt. Hij heeft het net als zijn Syrische vriend naar zijn zin. Twee jaar is hij nu in Nederland en hij vindt het fijn om hier te zijn. Het contact met het filmhuispubliek en de medewerkers van het Filmtheater doet hem goed. "Vooral de gesprekken die ik voer. Als mensen langzaam praten, kan ik ze goed verstaan." De 29-jarige Syriër is druk met zijn op stapel staande bruiloft: 11 juli geeft hij zijn jawoord in het Hilversumse raadhuis. Zijn aanstaande komt uit Palestina en is net als hijzelf gevlucht. Een prachtige jurk is gekocht, een keurig jasje hangt klaar.

'Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om hier te werken'

De drie betrokken vrouwen zijn blij dat het project zo goed aanslaat. "We willen er graag mee doorgaan, maar willen de stage verlengen van drie naar vijf maanden. Wij denken dat dat een mooie periode is om te wennen en vorderingen te maken. Samen met TWinburgering doen wij de selectie van kandidaten", legt De Haas uit.

Volgens haar is de eerste maand puur wennen, de tweede maand wordt het duidelijker wat er van de stagiair wordt verwacht en de derde maand is de stagiair redelijk gewend, maar dan is de stage klaar. Vijf maanden is beter, daar zijn ze het bij Hello New Friend over eens. Of Alzoubi en Kseibati na deze proefperiode vrijwilliger in het Hilversumse Filmtheater blijven is nog niet duidelijk. "Als ze dat willen, gaan ze het traject in dat iedereen die als vrijwilliger bij het Filmtheater wil werken ingaat", besluit De Haas.

Henriëtte, Fahd, Mouaz, Anita en Evelyn.
TWinburgering helpt nieuwkomers op weg.