Een gezamenlijke binnentuin zorgt voor een parkachtige woonomgeving.
Een gezamenlijke binnentuin zorgt voor een parkachtige woonomgeving. Foto: Moost Architect

Almansweide in de herfst van start

HILVERSUM – De eerste bouwwerkzaamheden vinden plaats in de herfst, want het duurzame bouwproject van Vereniging Almansweide gaat door. Vorige week heeft architect Mart-Jan Oosterveld bij de gemeente het definitief ontwerp ingeleverd van dit energieneutrale buurtje in de nieuwe wijk in Anna's Hoeve. Voordat de bouw echt van start kan, moet alleen de omgevingsvergunning nog worden afgegeven. Die is aangevraagd.

De eigenaren, die zonder projectontwikkelaar werken, hebben hun eigen kavel in Anna's Hoeve. Daar laten zij 23 nieuwe woningen bouwen. Deze duurzame stulpjes zijn verspreid over twee gebouwen: een rijtje met acht woningen en een complex met vijftien appartementen, waarvan twee penthouses. De twee gedeelten van de Almansweide zijn gegroepeerd rond een gezamenlijke binnentuin. Doordat er geen schuttingen of hekken aanwezig zijn, moet een parkachtige woonomgeving ontstaan.

Deze woningen aan de Rogier van Otterloostraat worden duurzamer dan duurzaam. Energieneutraal is het sleutelwoord. Dat houdt bijvoorbeeld in dat huizen geen gasaansluiting hebben en dat de zaken vol zonnepanelen komen te liggen. Verder maken de deelnemers gebruik van milieuvriendelijke warmtepompen en superisolatie. De energie die nodig is om te huizen te verwarmen, wordt zelf opgewekt. Hiermee willen de Hilversummers een bijdrage leveren aan het beperken van de klimaatverandering. "We gebruiken de modernste technieken om zo energiezuinig te zijn als maar mogelijk is", laten de deelnemers van het Collectief Particulier Opdrachtgeversproject (CPO) Almansweide weten.

Daarnaast is geen een woning hetzelfde. Het is architect Moost, ook bekend van Filmtheater Hilversum, gelukt om ieder huis apart te ontwerpen en naar eigen zeggen een eigen sfeer te geven.
Het heeft even geduurd voordat alle 23 duurzame woningen waren verkocht. De interesse reikt veel verder dan alleen het Gooi. Mensen uit Zeist, Moordrecht, Zoetermeer, Groningen en Edam hebben een Almansweidewoning gekocht. Nu is er zelfs een wachtlijst met belangstellenden die hopen dat mensen toch uitstappen. "Die kans is klein", melden de deelnemers.