Zondag en maandag treden de Engelsen op.
Zondag en maandag treden de Engelsen op. Foto: PR

Koorbezoek uit Oxford aan Hilversum

HILVERSUM - Bezoek uit Oxford aan Hilversum: het Hertford College Chapel Choir is komende week tweemaal te zien en te horen. Het koor treedt zondag 10 en maandag 11 juli op in de Oud-Katholieke Sint Vituskerk aan het Melkpad.

Zondag verzorgen de Engelsen, die onder leiding staan van dirigent Aaron King, vanaf 17.30 uur een zogeheten evensong. Dat is van origine een kerkdienst in de late middag, waarbij het grootste gedeelte van de dienst gezongen wordt. De evensong is een begrip in de Anglicaanse traditie. Tegenwoordig is dit vaker te zien in andere kerken, ook in Nederland. "De evensong is vergelijkbaar met de vespers in de rooms-katholieke en de lutherse kerk", is de uitleg vanuit de geloofsgemeenschap aan het Melkpad.

Een dag later zijn de gasten uit Oxford nogmaals te horen in het Hilversumse godshuis. Dan is er een speciaal concertprogramma. Werken van onder anderen William Henry Harris, John Tavener, Anton Bruckner, Josef Rheinberger en Orlando Gibbens passeren de revue. Het concert begint om 19.00 uur. De toegang is net zoals op zondag vrij.
Het Hertford College Chapel Choir is een gemengd koor dat is geworteld in de universitaire traditie in Oxford. De zangers zijn gespecialiseerd in muziek uit de rijke Engelse koortraditie: van de zestiende-eeuwse Thomas Tallis tot en met hedendaagse componisten als Herbert Howells. Voornamelijk studenten van Hertford College en Oxford Brookes University en andere instituten bemannen dit koor. "Opmerkelijk is dat het koor een hoog niveau bereikt zonder de koorleden te selecteren op basis van audities", aldus pastoor Wietse van der Velde.