Harro Zanting (Dudok Wonen) en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok knipten ouderwets een lintje door.
Harro Zanting (Dudok Wonen) en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok knipten ouderwets een lintje door. Foto: Bastiaan Miché

Weer terug naar de jaren twintig

HILVERSUM - De muren en de kozijnen zitten respectievelijk strak in de witte en groene verf. De Edisonbuurt oogt fris. Dudok Wonen heeft de 82 woningen opgeknapt en weer de glans gegeven zoals stadsarchitect Willem Marinus Dudok het bedoeld heeft. De gemeente heeft in samenspraak met de bewoners het rijksmonumentale Edisonplein opgeknapt. Na de metamorfose moet het gevoel van de jaren twintig van de vorige eeuw weer bovenkomen.

Enigszins verstopt in de Elektrobuurt zit het Edisonplein. Dinsdag was de officiële opening van het vernieuwde plein en de gerenoveerde huizen. De rode loper lag al uit aan het einde van het pad van het plein. Het rode lint wachtte totdat het doorgeknipt zou worden door Harro Zanting (directeur-bestuurder Dudok Wonen) en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. De geur van frituur kwam de bezoekers al snel tegemoet. Aan de zijkant waren tenten opgesteld. Het zeil ving de klappen van de wind op, terwijl de gasten genoten van het bittergarnituur waarin rood-wit-blauwe vlaggetjes waren geplant.
Rond 16.30 uur nam Zanting de microfoon ter hand en sprak de aanwezigen toe. Vol trots was hij. In zijn verhaal haalde hij het Dudokjaar aan, dat feitelijk donderdag 30 juni ten einde kwam. Sinds 1 juli 2015, toen het exact honderd jaar geleden was dat Dudok begon bij de gemeente Hilversum, stond Hilversum een jaar lang stil bij de beroemde stadsarchitect en zijn erfenis. "Wij zijn er trots op dat wij de naam van Dudok mogen dragen. Hij heeft prachtige dingen neergezet, waaronder het raadhuis en woningen", aldus Zanting.

De woningcorporatie heeft vorig jaar de 82 woningen teruggebracht in de originele Dudok-stijl. Alle huizen zijn aan de buitenkant opgeknapt, evenals de originele deuren. Daarnaast zijn er bij 24 woningen binnen renovatiewerkzaamheden geweest. Kernwoord was duurzaam, want deze huizen moeten nog honderd jaar mee kunnen, meldde Zanting. In totaal heeft Dudok Wonen zo'n 4 miljoen euro in dit project zitten.
Van Vroonhoven zei dat de kenmerkende stijl van Dudok hersteld is in dit deel van Hilversum dat beschermd stadsgezicht is. "Het is mooi om te zien we het monumentale verleden hebben kunnen opknappen. Hiermee hebben we het naar een hoger plan weten te tillen", sprak de CDA'er.
Niet alleen Zanting en Van Vroonhoven waren enthousiast, ook de bewoners zijn tevreden. "Het plein ziet er veel beter uit. In het begin moest ik wennen aan het groen van de deuren en kozijnen, maar nu ik eraan gewend ben, vind ik het echt wat hebben", aldus bewoonster Remigia Nieman.