Politie wil met toestemming van inwoners en ondernemers ook hun beelden kunnen zien.
Politie wil met toestemming van inwoners en ondernemers ook hun beelden kunnen zien. Foto: Bastiaan Miché

'Sluit je aan bij landelijke databank'

HILVERSUM - Sluit je aan bij de databank 'Camera in Beeld'. Dat is de oproep die de politie doet aan ondernemers en particulieren die hun panden beveiligen met camera's.

'Camera in Beld' is een landelijk systeem waarbij beveiligingscamera's met zicht op de openbare weg zijn aangesloten. De politie kan de beelden bekijken en gebruiken als er sprake is van een misdrijf dat door de camera's is geregistreerd.

Steeds meer particulieren en ondernemers hebben camera's hangen om hun eigendommen, zoals de auto en het huis, te bewaken. Van deze trend is de politie zich bewust. Wat het politiekorps betreft, biedt deze ontwikkeling ook mogelijkheden. In haar dagelijks werk maken agenten regelmatig gebruik van camerabeelden. Om te weten waar welke camera's zijn geïnstalleerd en wat zij zien, heeft de politie een databank in het leven geroepen.

De camera's die aangemeld zijn bij Camera in Beeld kunnen onder andere helpen met het opsporen van daders van een overval, straatroof of inbraak. "De politie kan dan snel zien of er camerabeelden aanwezig zijn die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera", zo laat het korps weten.

In Hilversum heeft het korps onder meer een beroep gedaan op Hilversummers die camera's buiten hebben hangen in de zaak van Dascha Graafsma. Voor het fatale ongeluk op het spoor tussen Hilversum Sportpark en haar woonplaats Hollandsche Rading eind november 2015 heeft de 16-jarige urenlang door Hilversum gedoold. De oproep leverde weinig op, behalve dan een kort moment waarop Graafsma te zien is op de Neuweg. De ATC-leerlinge was even te zien op camerabeelden van maatschappelijke opvang De Cocon.
Privacy is een belangrijke factor waar de politie rekening mee moet houden en daarom kijkt zij bij aanmelding ook niet mee via het camerasysteem. De eigenaar moet na een incident ook altijd toestemming geven aan de politiemedewerkers. De beelden blijven bij de politie, al kunnen deze wel worden gebruikt als bewijs. Mocht de politie de beelden van een camera van een particulier willen zien, dan worden de beelden gekopieerd naar het cameraregistratiesysteem van de politie.
De politie benadrukt dat camera's die gebruikt worden in de database alleen buiten mogen hangen. Wel vindt zij het praktisch, zeker bij ondernemers, als zij weet of er ook binnen een camera aanwezig is. Dan kan het korps dit meenemen in een mogelijk onderzoek.