Angie van Ek hoopt genoeg geld bij elkaar te krijgen voor haar eigen onderneming.
Angie van Ek hoopt genoeg geld bij elkaar te krijgen voor haar eigen onderneming. Foto: Bastiaan Miché

Kattencafé past goed
in hip Hilversum

HILVERSUM - Met een tevreden kat op schoot een kopje thee drinken en een cupcake verorberen. Dat roept bij velen een huiselijk gevoel op. Datzelfde gevoel hoopt de Hilversumse Angie van Ek op te roepen in haar toekomstige onderneming. De Hilversumse heeft de ambitie een kattencafé te starten.

De knoop om Kattencafé Hilversum op te gaan starten, is een paar weken terug doorgehakt. Een café waar je een lekker broodje kunt eten in het thuis van veel katten is waar Van Ek nu helemaal voor gaat. Om haar ondernemerswens in vervulling te laten gaan, start zij vanaf donderdag 1 september een crowdfundingsactie. In totaal heeft ze 30.000 euro nodig. Nu is het tijd om ruchtbaarheid aan haar idee en de aanstaande actie te geven en sponsors te zoeken. Samen met vrijwilligers heeft zij zaterdag bijvoorbeeld geflyerd in het centrum. Als zij binnen negentig dagen minstens 80 procent van dat bedrag heeft toegezegd gekregen, dan is Hilversum een nieuwe onderneming rijker.

Zelf is zij gek op dieren in het algemeen, maar in het bijzonder op katten. Van jongs af aan is zij met de viervoeters opgegroeid. In haar eigen huis heeft ze ook drie exemplaren rondlopen. De eigen persoonlijkheid, de reinheid, de zelfstandigheid en de elegantie van de beesten spreken haar erg aan. "En de liefde die je van de kat krijgt", zegt ze. "Ze zeggen dat honden het gevoel van hun baasje goed aanvoelen, maar dat geldt ook voor katten. Als ik verdrietig ben, dan word ik echt door ze getroost."

Het fenomeen kattencafé komt volgens Van Ek uit Japan, waar het populair is. En langzaam maar zeker krijgt dit soort horecazaken ook voet aan de grond in Nederland. De 24-jarige studente wilde de eerste zijn in Nederland, maar dat kan al niet meer. Zeven zijn er inmiddels, waaronder twee in Groningen. Amsterdam had in 2014 de primeur met Kattencafé Kopjes. En als het aan de Hilversumse ligt dan schaart Hilversum zich vanaf volgend jaar bij dit selecte gezelschap.

Een kattencafé en Hilversum passen goed bij elkaar, vindt Van Ek. Zeker nu er hard gewerkt om het centrum een impuls te geven. Dat geeft het dorp een hippere uitstraling. "Alles wordt supermooi en nieuw. Het Hilvertshof wordt verbouwd. De nieuwe bioscoop is er. Hilversum gaat meer en meer een trekpleister worden. Er zullen meer mensen van buitenaf komen. Hoe mooi is het als mensen eerst gaan shoppen bij de Primark, dan naar het kattencafé komen, om daarna nog een film te pakken in de bios?"

Eerst moet het geld binnen zijn. Pas dan kan zij gaan kijken naar een geschikte locatie in het centrum. Met de huidige leegstand verwacht Van Ek wel een plekje te kunnen vinden. Belangrijk is dat het café het thuis is van de katten en dat bezoekers hier echt kunnen relaxen met de harige bewoners. De keuken is apart van de dieren. Die mogen daar niet komen. Dat is een strikte eis. Net zoals zij het aantal gasten beperkt wil houden zodat het niet te druk wordt voor de katten.

'Hilversum wordt meer en meer een trekpleister'

Doordat er al kattencafés zijn in Nederland hoeft Van Ek het wiel niet zelf uit te vinden. Zij heeft veel contact met de eigenares van Kopjes. Van haar krijgt de Hilversumse onder meer adviezen over hoe ze de crowdfundingsactie moet aanvliegen, want zo is in Amsterdam de zaak ook opgestart. "Zo zijn de meeste kattencafés begonnen en bij allemaal is het gelukt", aldus de studente. De reacties op haar initiatief zijn overwegend positief. "Tuurlijk zit er weleens iemand tussen die dan vraagt of er geen kattenhaar op het bord ligt, maar ik heb vooral veel enthousiasme geproefd. Ik hoop nu op veel likes op de Facebookpagina Kattencafé Hilversum. In september gaat de link naar de crowdfundingsactie live", zo sluit zij af.