Wat Jeroen Pater betreft, komt er geen tunnel onder de Oosterengweg voor de HOV.
Wat Jeroen Pater betreft, komt er geen tunnel onder de Oosterengweg voor de HOV. Foto: Bastiaan Miché

Spoortunnel met HOV-busbaan daarboven

HILVERSUM - 'Onzinnig' is een vaakgebruikt woord in Hilversum en omstreken als het gaat over de plannen voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Het budget van 118 miljoen voor een snellere busverbinding tussen Hilversum en Huizen is verspild geld, volgens velen. Er zijn betere en goedkopere alternatieven. Hart voor Hilversum presenteerde bijvoorbeeld al een ander idee. Jeroen Pater doet nu ook een duit in het zakje.

De bewoner van de Mussenstraat vindt het HOV-tracé een belachelijk plan. Duur, voegt hij eraan toe. Hij pleit voor een spoortunnel vanaf station Hilversum Centraal tot en met de Mussenstraat met daarboven een busbaan voor de HOV. Dat voorkomt een hele hoop ellende - waaronder de kap van honderden bomen in Anna's Hoeve - en bespaart volgens de Hilversummer een hele hoop euro's. "Door de aanleg van die tunnel onder het spoor op de Oosterengweg is Hilversum-Oost gewoon jaren afgesloten. Hoe kunnen de brandweer en de ambulance nog op tijd op hun plek van bestemming komen?", vraagt de Hilversummer zich hardop af. Omdat de fietserstunnel onder de spoorlijn bij de Van Linschotenlaan (voorlopig) is afgeschoten, is de wijk afgesloten. Als Pater zijn dochter naar school wil brengen, die aan de andere kant van het spoor zit, moet hij straks enorm omlopen of -fietsen als de plannen zo blijven als ze nu zijn voorgesteld.

Een hele wijk isoleren voor een infrastructureel plan vindt hij een slecht plan en is in zijn ogen niet nodig. De ondergrondse spoorbak voorkomt deze problemen. Pater heeft al contact gehad met ProRail en volgens hem heeft de spoorwegbeheerder wel oren naar zijn voorstel. Tevens wil hij werken aan de bereikbaarheid van Hilversum-Oost. Met een nieuw ziekenhuis in de toekomst en de aantrekkende kracht van Werf35 vindt hij dat Hilversum een nieuw treinstation moet krijgen. Station Zorgpark, luidt zijn voorstel.
Vanuit het raadhuis komt het antwoord dat het presenteren van alternatieve plannen voor de HOV voorbij is. Het project is in een andere fase beland. Waar wethouder Floris Voorink (Verkeer) nog wel aan gaat sleutelen in de plannen is het fietstunneltje onder het spoor aan de Van Linschotenlaan. Wegens versoberingen is deze komen te vervallen in de plannen. Woensdag 7 september gaat de VVD'er op nadrukkelijk verzoek van de gemeenteraad in de HOV-stuurgroep opnieuw pleiten voor de komst van deze verbinding. De liberaal heeft toegezegd dit weer onder de aandacht te brengen van de stuurgroep, maar voegde eraan toe dat ze daar niet blij van zullen worden.