De brandweercommandant hangt een rookmelder op.
De brandweercommandant hangt een rookmelder op. Foto: Bastiaan Miché

Gekoppelde rookmelders in Leen ter Rouwelaarhuis

HILVERSUM - Dat het Leen ten Rouwelaarhuis aan de Willem Bontekoestraat het eerste complex met seniorenwoningen is van het project met gekoppelde rookmelders is niet toevallig. Maandag 16 november kwam een bewoner om het leven bij een woningbrand. Bij brand worden vanaf nu alle bewoners in het gebouw gewaarschuwd in plaats van alleen de bewoner zelf.

Met het nieuwe systeem kan er sneller en adequater gehandeld worden als er brand uitbreekt door bewoners, personeel en brandweerkorps. Dat moet de brandveiligheid bevorderen, wat voor het korps een belangrijk aspect is. Zeker bij senioren, die steeds langer zelfstandig wonen. Daarnaast kan de koppeling ook andersom werken. Een bewoner hoort ook alarm als er sprake is van vuur in de centrale ruimte.

Het tragische ongeval van vorig november, waarbij ook drie personen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis toe moesten, is aanleiding geweest voor Woonzorg Nederland, de eigenaar van het wooncomplex, en Brandweer Gooi en Vechtstreek om de handen ineen te slaan én om gezamenlijk de situatie te evalueren. De 105 seniorenwoningen van het Leen ter Rouwelaarhuis en ook het Kortlandhuis aan de Willem Barentszweg zijn geen onderdeel van het tussengelegen verpleeghuis Gooiers Erf. Dat houdt in dat het geen vanzelfsprekendheid is dat de brandmeldinstallatie van de aanleunwoningen is aangesloten op die van de instelling. Deze constructie is overigens niet uniek. Dit blijkt op meerdere plaatsen in Nederland hetzelfde te zijn.

Vaak zijn de beste ideeën simpel. Tijdens de evaluatie van de fatale brand van vorig jaar kwamen brandweermensen met het idee de rookmelders te koppelen aan het centrale systeem. De bewoner én de overige senioren krijgen dan het alarm te horen. Vorige week donderdag is in beide wooncomplexen een begin gemaakt met het ophangen van de nieuwe rookmelders. Burgemeester Pieter Broertjes hielp onder het toeziend oog van brandweercommandant John van der Zwan en Pauline van Moorsel van Woonzorg de eerste rookmelder op te hangen.

"Snelheid is essentieel bij het blussen van branden", meldt Van der Zwan. "We gebruiken weleens als beeldspraak dat in theorie iedere brand kan worden geblust met een kopje water. Als je er maar op tijd bij bent", is de toevoeging.

Wat de brandweercommandant betreft, is de toon nu gezet. Hij hoopt dat Woonzorg Nederland met deze landelijke primeur het voorbeeld voor veel meer organisaties is en ook zij hun ouderenwoningen voorzien van gekoppelde rookmelders. "Deze koppeling voorkomt dat er geen alarm wordt geslagen als iemand bijvoorbeeld door rook is bevangen. Doordat ook elders een alarm afgaat, zijn er meer mensen die van het gevaar weten en daardoor tijdig de hulpdiensten in kunnen schakelen. Hoe sneller we erbij zijn, hoe minder het gevaar", meldt de brandweercommandant. Van der Zwan is er dan ook van overtuigd dat het nieuwe systeem met de gekoppelde rookmelders levens kan gaan redden.