De sax-trombone van Marcel Thielemans.
De sax-trombone van Marcel Thielemans. Foto: Nol van Bennekom

Museumstukken in muziekcafé De Koning

HILVERSUM - In De Koning klinkt niet alleen muziek, maar zijn er nu ook museumstukken te bewonderen. Deze hebben wel een link met muziek. Het gaat om antieke muziekinstrumenten, waaronder oude trompetten en trombones van Adolphe Sax, de Belgische uitvinder van de saxofoon.

De concertzaal van De Koning is nu ook een tentoonstellingsruimte. De instrumenten van Sax, die het overigens niet gemaakt hebben in de wereld, zijn daar onder andere te bezichtigen. De zanger van het Vara-radio-orkest The Ramblers leerde er in 1927 mee trombone spelen.

Dat is nog lang niet alles. De meer dan honderdjarige verzilverde René Guénot altsaxofoon, zoals die oorspronkelijk was bedacht door Sax, hangt eveneens in de concertzaal van het onderkomen aan de Koninginneweg 137. Gaandeweg werden de saxofoons beter. De Conn Lady Face uit 1936 is daar een goed voorbeeld van. Het exemplaar van Ger Natte, ook muzikant van The Ramblers, is te zien in het Hilversumse muziekcafé.

Een van de pronkstukken is de verzilverde sax-trombone van Marcel Thielemans. Hij verliet in 1930 voortijdig het conservatorium in Brussel. Thielemans ging aan de slag als trombonist. Tot zijn dood in 2003 heeft hij de sax-trombone niet meer aangeraakt.

Voor onbepaalde tijd blijven de antieke muziekinstrumenten hangen. Deze museumstukken komen uit de collectie van concertorganisator Nol van Bennekom. Hij is tevens voorzitter van de Stichting The Ramblers.