Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Glazen Huis komt in de toekomst wel thuis

HILVERSUM - Hoewel Apeldoorn de Glazen Huis-uitverkorene is in 2017 betekent het niet dat Hilversum het erbij laat zitten. Wethouder Wimar Jaeger is ervan overtuigd dat NPO 3FM Serious Request de mediastad in de nabije toekomst alsnog als gastheer kiest.

De D66'er denkt dat Hilversum zich voor 2018 niet weer kandidaat stelt. Zelf stelt hij dat liever wat uit. In 2020 of 2021 is het beter een nieuwe poging te wagen om het Glazen Huis terug te halen naar de geboortegrond. Jaeger heeft er wel oren naar om volgend jaar The Passion naar Hilversum te halen. Jan de Wit van de ChristenUnie opperde dat idee al eens in de gemeenteraad. De politiek reageerde enthousiast, maar koos ervoor alle ballen te zetten op 3FM Serious Request in 2017. Concrete plannen hiervoor lijken nu nog niet op tafel te liggen in het raadhuis.

Vorige week donderdag maakte Michiel Veenstra tijdens zijn radioprogramma bekend dat Apeldoorn volgend jaar de gastheer is van Serious Request. Hilversum kreeg de waardering van 3FM voor een goed onderbouwd plan. De keuze viel op Apeldoorn omdat Serious Request niet eerder in de provincie Gelderland is geweest. "Ze zijn er nog niet aan toe om thuis te komen", luidt de interpretatie van Jaeger.

Saamhorigheid
Dat de keuze niet op Hilversum is gevallen, vindt hij teleurstellend. "Het is natuurlijk erg jammer dat wij het niet zijn geworden", aldus de wethouder. "Serious Request is een feest dat een goed doel dient en waarmee wij de saamhorigheid van de hele Gooi en de Vechtstreek graag tot uiting hadden zien komen."

Jaeger geeft aan dat de voorbereidingen Hilversum vooral veel arbeidsuren van de ambtenaren hebben gekost. Op sociale media zijn berichten verschenen dat de gemeente al veel euro's had uitgegeven. "Misschien een paar honderd euro voor een filmpje dat we hebben gemaakt", is zijn reactie.

Eeuwfeest
Sportief brengt hij de felicitaties aan Apeldoorn over. Het Hilversumse idee was om 3FM Serious Request als voorloper te hebben voor het honderdjarige feest van Hilversum Mediastad. In 1918 is de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) opgericht. Dat is het begin geweest van de media. De gemeente had een aanvullend programma bedacht als het Glazen Huis op het nieuwe marktterrein zou komen.

Misschien The Passion in 2017 naar Hilversum halen

Een aantal van die ideeën kan het grijze archief in, terwijl sommige plannen uitvoerbaar blijven omdat deze goed passen bij de viering van een eeuw mediastad, zo merkte de democraat op. Hoe die plannen eruitzien, is nu nog niet duidelijk.

Bij de foto: Hilversum wordt over een paar jaar heus nog wel een keer gastheer van het Glazen Huis, vermoedt mediawethouder Jaeger. Foto Bastiaan Miché