In maart overhandigde Caroline Grabijn de wethouder nog honderden handtekeningen.
In maart overhandigde Caroline Grabijn de wethouder nog honderden handtekeningen. Foto: Bastiaan Miché

'Met een hoge actiebereidheid
kun je echt wat bereiken'

HILVERSUM - De mededeling dat wethouder Floris Voorink met zijn handen van de Emmastraat afblijft, klonk bewoners en ondernemers als de mooiste symfonie ooit in de oren. Tweerichtingsverkeer is voorlopig van de baan. Het wordt een onderwerp voor de campagne tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. De verwachting is dat van uitstel echt afstel komt.

"Voor nu is het duidelijk dat ze tot aan de verkiezingen niets gaan doen hier", zegt Caroline Grabijn van de Emmastraat Ondernemers Vereniging tevreden. "Het zou mij verbazen als het onderwerp binnen nu en tien jaar weer terugkomt. Dit is afstel en geen uitstel", is haar overtuiging. Praktisch gezien kan de Emmastraat niet eerder op de schop dan 2022 als er na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wel voldoende politiek draagvlak is voor herinvoering van tweerichtingsverkeer, meent Grabijn. Hilversum heeft de komende jaren nog een aantal grote verkeersprojecten op de rol staan, zoals de HOV-baan en de wensen rondom het stationsgebied.

Vorige week woensdag was er voor bewoners en ondernemers van de Emmastraat onverwachts een feestje te vieren. De meerderheid van de commissie Verkeer en Beheer gaf aan dat zij tweerichtingsverkeer op deze verkeersader te onveilig vindt. De basis van dit standpunt is het rapport van Arcadis dat de veiligheid heeft getoetst op de Emmastraat in de plannen van het voorlopig ontwerp. Coalitiepartners CDA en SP gaven aan de balans tussen veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid niet goed te vinden in het definitief ontwerp. Hierna besloot de wethouder zijn handen van de Emmastraat af te trekken.

Meer dan een jaar lang vonden de tegenstanders geen gehoor bij Voorink en de meerderheid van de politieke partijen. Ze voelden zich een roepende in de woestijn. De strijdlust van bewoners en ondernemers werd er niet minder van. Bij iedere commissie- en raadsvergadering waren zij aanwezig en lieten zich horen en zien. "De les is dat je met een hoge actiebereidheid en doorzettingsvermogen echt wat unt bereiken in de democratie in Nederland. We zijn door blijven gaan. Onze strategie was om ook gewoon door te gaan. Niet opgeven. Er was één procent hoop en die hebben we aangegrepen", meldt Grabijn.
Zonder zo veel volharding, altijd maar hoor- en zichtbaar in de raadzaal en daarbuiten het gesprek aangaan met bijna alle raadsfracties was de verrassende uitkomst van vorige woensdag nooit behaald. Dat weet Grabijn heel zeker. Met z'n allen vechten voor één doel heeft de straat ook iets positiefs opgeleverd. "Het heeft de straat er alleen maar sterker van gemaakt qua sociale binding", zegt zij.
Op de valreep heeft de politiek dan toch het oor te luister gelegd bij de inwoners. Pastoor Jules Dresmé van de Sint Vituskerk, een van de negen insprekers, prees de wethouder dat hij de situatie op de Emmastraat (voorlopig) laat zoals die nu is. "Ik hoop dat het gezonde verstand mag overheersen, mag prevaleren, zodat iedereen alleen maar kan zeggen dat de geloofwaardigheid van het politieke bedrijf is toegenomen. Omdat hier geluisterd is, afgewogen is, verlies is genomen en voordeelpunten zijn gepakt. Ik denk dat dit een goede en volwassen manier van politiek bedrijven is en tegelijkertijd heeft u naar de burgerij geluisterd. Daar ben ik u dankbaar voor", was de boodschap van de pastoor.

Veel fiducie in een goede afloop hadden de bewoners en ondernemers, die vorige week woensdag weer massaal naar het raadhuis waren gekomen, niet. Het voorgevoel voor de commissie was slecht. Eerder die middag hadden ze een busje van Tree Vision gezien. Er werd al naar de bomen in de straat gekeken. Een slecht voorteken. "Het zal wel weer een farce worden", zei Grabijn.

Gedurende de behandeling van het definitief ontwerp Emmastraat, Gooilandplein en Groest-Zuid leek er steeds meer hoop te gloren voor de bewoners en ondernemers van de verkeersader. "Tijdens de bijdrage van het CDA begon bij ons de hoop te komen dat er iets zou gaan veranderen", aldus de onderneemster. Anja Wijnands had gevraagd als eerste het woord te willen. De christendemocrate gaf in haar bijdrage duidelijk aan dat de balans tussen veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid onvoldoende aanwezig is. Zij stelde voor dat Voorink het definitief ontwerp zou aanpassen en het vervolgens opnieuw langs de meetlat van Arcadis zou leggen. Het bureau onderzocht eerder al de veiligheid van het voorlopig ontwerp en kwam met stevige aanbevelingen. De wethouder had een deel van die aanbevelingen overgenomen in het definitieve plan, maar een aantal essentiële ontbraken volgens veel partijen. Daardoor was de veiligheid van de weggebruikers nog steeds in het geding.

'Het zou mij verbazen als dit onderwerp terugkeert'

De tegenstanders van het tweerichtingsverkeer gingen nog iets meer op het puntje van hun stoel zitten toen bleek dat de SP er hetzelfde over dacht als het CDA. Twijfel bleef aanwezig. De verwachting was dat Voorink de twee fracties tegemoet zou komen. Dat gebeurde niet. De VVD'er zei dat hij van de Emmastraat afblijft en dat tweerichtingsverkeer onderwerp van de verkiezingen moet worden. Dat was de inleiding van een onverwacht feestje.