Teleurstelling overheerst bij wethouder Voorink.
Teleurstelling overheerst bij wethouder Voorink. Foto: Bastiaan Miché

Extra plusje voor bereikbaarheid centrum blijft voorlopig uit

HILVERSUM - Formeel is het voorstel om het eenrichtingsverkeer voorlopig te handhaven nog niet door het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd. Dat het plan om centrum van Hilversum via deze verkeersader in en uit te rijden van tafel gaat, is slechts een formaliteit. Een gebrek aan politiek draagvlak ligt hieraan ten grondslag. Daarom telde wethouder Floris Voorink van Verkeer zijn knopen. "De teleurstelling overheerst."

Geen moment heeft de VVD'er overwogen het voorstel van herinvoering van tweerichtingsverkeer op de Emmastraat in te trekken. Ook niet na verschijning van het rapport van Arcadis. Volgens menig bewoner en ondernemer van de straat en diverse politici zijn de conclusies van de onderzoekers over de veiligheid snoeihard en staat er eigenlijk: niet doen. Voorink zegt vooraf al wel geweten te hebben dat de veiligheid zou verminderen. Dat is een logisch gevolg als je van één- naar tweerichtingsverkeer wil. "Het doel was ook meer verkeer door de straat te laten gaan", meldt hij.

Vooraf wist hij dat Arcadis, dat onderzoek deed naar de veiligheidssituatie in het voorlopig ontwerp Emmastraat, Gooilandplein en Groest-Zuid, de veiligheid voor de volle 100 procent kon borgen. "Voor de duidelijkheid: ik zou natuurlijk nooit een onveilige weg laten aanleggen." De harde bevindingen van Arcadis en de aanbevelingen incluis waren voor hem juist aanknopingspunten. Geen aanbevelingen had hij beschouwd als een kansloze missie, maar dat was niet het geval. De meeste tips van het onderzoeksbureau zijn ook overgenomen in het definitief ontwerp. "Daarom vond ik ook dat we het voorstel niet terug hoefden te halen", meent de VVD'er.

Een van de aanbevelingen die is overgenomen is het breder maken van de fietspaden, al voldoet de 1,80 meter - was 1,50 meter - nog altijd niet aan de richtlijnen. Voorink realiseert zich goed dat de Emmastraat te smal is om aan alle richtlijnen te voldoen, zoals fietspaden die 3 meter breed horen te zijn. "Zulke brede fietspaden zie je in heel Hilversum nergens", aldus de wethouder. "Dat geldt niet alleen voor die 200 meter tussen de Antilope en het Gooilandplein. Voorbij de Antilope is het pad nog smaller en zijn er geen vrij liggende fietspaden. Daarmee zeg je dus ook dat de rest van de Emmastraat onveilig is", klinkt hij stellig.
"Onze opgave was om een veilige tweerichtingsweg aan te leggen. Daar zijn we volgens mij in geslaagd. Ik stond achter het plan. Ik wist dat het politiek gevoelig lag, ook in de coalitie", zo verwijst de liberaal naar het definitief ontwerp. Daar dacht de meerderheid van de commissie Verkeer en Beheer afgelopen woensdag anders over. Alleen VVD en D66 wilden het plan doorzetten. De crux lag bij CDA en SP die de balans tussen veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid niet goed vonden, zoals Arcadis al schreef. De wethouder voelde er niet voor om de gewenste toezeggingen te doen aan de twee coalitiepartijen en Arcadis ook het definitief ontwerp te laten toetsen aan de meetlat van de veiligheid. "Ze kunnen wel de risico's aangeven, maar nooit de veiligheid", legt de verkeerswethouder uit.
De rode loper van en naar het centrum die de Emmastraat moest worden, is onderdeel van een totaalpakket om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor de Hilversummer én mensen van buitenaf. Dat gaat nu niet door. Toch stelt hij dat de afgelopen jaren al hard is gewerkt aan de bereikbaarheid. "Met het Plan Wegen en het Integraal Bereikbaarheidsplan is dit al aardig versterkt. De bereikbaarheid van het centrum zou een plusje krijgen met tweerichtingsverkeer op de Emmastraat."