Verbijstering bij SP over Gooistadvoorstel college

HILVERSUM - Direct overgaan tot één Gooistad heeft de politieke wenkbrauwen doen fronsen. Hart voor Hilversum en Hilversum1 bijvoorbeeld vinden dit voorstel van de burgemeester en vijf wethouders vreemd. SP Hilversum zegt verbijsterd te zijn over het voorstel. De coalitiepartij wil niks weten van een run op één grote fusiegemeente in de Gooi en Vechtstreek.

De conceptbrief die Hilversum naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zou kunnen sturen (zie voorpagina), is al af. Wat de SP betreft een voorbarig schot voor de boeg. Voordat de politiek zich uitgesproken heeft, is alvast in een zienswijze opgetekend dat de meerderheid van de raad wil toewerken naar Gooistad, een samenvoeging van alle Gooise gemeenten. Maar of dit nu zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd om ook de toekomst van bestuurlijk Hilversum veilig te stellen, betwijfelt de SP ten zeerste.
"Dit is opmerkelijk", merkt fractievoorzitter Bianca Verweij op. "Verschillende rapporten stellen dat het vormen van Gooistad nog niet zo eenvoudig is, dat draagvlak van de bevolking van belang is en dat fusie of schaalvergroting niet altijd de gewenste oplossingen biedt voor de problemen. Daarbij kost het ook veel geld", is haar uitleg.

Wat de SP betreft komt er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 geen besluit over de bestuurlijke toekomst van Hilversum. Voordat zo'n besluit genomen wordt, moet ten minste een referendum plaatsvinden, meent de SP. De Hilversummers moeten zich over de vorming van een Gooistad kunnen uitspreken. Daar komt bij dat inwoners correct geïnformeerd moeten worden. Zoals het proces nu verloopt, verdient het niet de schoonheidsprijs. De SP vindt het ongepast en dat heeft de coalitiepartij woensdagavond laten weten tijdens de commissie Economie en Bestuur waar het bestuurskrachtonderzoek aan de orde kwam.