Het verlies van zijn moeder is voor Willem Jan twee jaar na dato nog vers.
Het verlies van zijn moeder is voor Willem Jan twee jaar na dato nog vers. Foto: NH

'Dit lees je in de krant, nu zit je zelf in die achtbaan'

HILVERSUM - Nietsvermoedend leest hij in de krant over een moord in de straat van zijn moeders vriend. De Kloosterlaan is lang en heeft veel huizen. Alarmbellen gaan nog niet af, totdat duidelijk wordt dat Bep Repko op 74-jarige leeftijd om het leven is gebracht door haar zes jaar oudere vriend Dirk R. "Ik kan er nog steeds niet bij", zegt zoon Willem Jan tegen mediapartner NH.

Het noodlot voor de vrouw die hem het leven schonk sloeg eind juli 2014 toe. Repko ging naar het huis aan de Kloosterlaan om bij Dirk R. te gaan eten. Op die avond wilde zij de relatie verbreken. Hoewel ze al een paar jaar samen waren, was de Hilversumse niet meer gelukkig.

Slaappillen
Deze mededeling zorgde voor kortsluiting in het hoofd bij haar vriend. Hij draaide compleet door, sloeg Repko met een wijnfles de schedel in en pakte vervolgens een mes waarmee hij haar negen keer in haar hals en borst stak. Zij stierf in een poel van bloed. Na de steekpartij nam Dirk een grote hoeveelheid slaappillen. Hij ging op bed liggen, maar de zelfmoordpoging mislukte.

De volgende ochtend trof de huishoudster Bep aan. "De keuken zat onder het bloed. Toen is ze meteen naar beneden gegaan en heeft 112 gebeld, want het was helemaal mis. Alles zat onder het bloed: het keukenkastje, het plafond", vertelt Willem Jan.
De krant maakte de volgende ochtend melding van dit voorval. Toen Willem Jan las over de moord had hij er nog geen notie van dat het om zijn bloedeigen moeder ging. Hij riep nog tegen zijn vrouw dat er een vrouw vermoord was op de Kloosterlaan in Hilversum. In de buurt van Dirk. Vlak bij Dirk blijkt niet veel later bij Dirk. De schrik sloeg hem om het hart. "Ik kan er nog steeds niet bij. Waarom? Het mens deed nooit kwaad en stond voor iedereen klaar", zegt hij aangeslagen.

Bootreis
Tot aan het fatale moment waren de twee een jaar samen. Het duo maakte geregeld korte tripjes. De laatste korte vakantie van het stel zorgde voor een kentering in hun relatie. Tijdens een boottochtje op de Donau merkte Bep dat Dirk veel liever bij haar wilde zijn dan zij bij hem. De Hilversumse ervoer hem tijdens dit uitje als bezitterig. "Ze mocht niet met andere mensen praten op de boot", laat Barbara, de echtgenote van Willem Jan, weten. "Ze mocht niet met ze omgaan. Ze moest de hele tijd bij hem blijven. En dat was ook de reden dat ze die woensdagavond naar Dirks huis ging, om te vertellen dat ze de relatie op een laag pitje ging zetten. Hij voelde dat wel aankomen", luidt haar vervolg.
Inmiddels is de Hilversummer veroordeeld tot een gevangenisstraf. Hij heeft acht jaar cel gekregen van de rechter. De straf is lager uitgevallen, omdat de rechtbank verzachtende omstandigheden zag. Dirk R. heeft al een respectabele leeftijd en zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid speelde ook mee in de afweging.
Twee jaar zijn er verstreken, maar voor Willem Jan is het verlies van zijn moeder nog vers. De pijn is niet verzacht. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dit verwacht je niet. Dit gebeurt bij iemand anders. Dat lees je in de krant en nu zit je zelf in die achtbaan", meldt de Hilversummer nog aan de provinciale omroep.