VVD Hilversum is voor sloop van het pand.
VVD Hilversum is voor sloop van het pand. Foto: Bastiaan Miché

GAK-gebouw moet wijken voor nieuwe entree station

HILVERSUM - VVD Hilversum mengt zich in de discussie of het voormalige GAK-gebouw moet blijven of dat het pand tegen de vlakte mag. De liberalen nemen geen meel in de mond. Zij vinden dat het gebouw, door velen gezien als het lelijkste van Hilversum, moet wijken voor de ambitieuze gemeentelijke plannen voor het Stationsgebied.

"Als VVD hechten we er aan steeds een zorgvuldige afweging te maken met respect voor het verleden en behoud en versterking van het karakter van Hilversum. In dit geval leidt die afweging duidelijk tot het belang van een mooie entree vanuit het station naar de binnenstad en niet voor de structuralistische blokkendoos uit de jaren 80", zo schrijft raadslid Joost van Gilse.

Nu de gemeente eigenaar van het GAK-gebouw is geworden, is het tijd om door te pakken. Het is belangrijk dat Hilversum een aantrekkelijk stationsgebied krijgt. Station en het winkelgebied moeten met elkaar in verbinding staan en er moet een einde worden gemaakt aan de huidige desolate omgeving. "Het GAK-gebouw staat als object zonder enige relatie met de omgeving precies in de weg om die verbinding te maken. De aankoop en sloop van dit gebouw maken een mooie stedenbouwkundige aanhechting eindelijk mogelijk", aldus Van Gilse.
Vier erfgoedclubs pleiten voor behoud van dit veelbesproken pand uit 1884. Volgens hen is het een uniek voorbeeld van Nederlands Structuralisme en vinden zij het gebouw minder lelijk dan bijvoorbeeld Silverpoint en de twee gebouwen op de kop van de Leeuwenstraat. "Als zij zich van dit soort argumenten bedienen, dan zijn de cultuurhistorische argumenten hier kennelijk mager", vindt de VVD'er.