D66-wethouder Wimar Jaeger heeft een zeer turbulent jaar achter de rug. Hoge pieken en diepe dalen wisselden elkaar in hoog tempo af. Dat heeft zijn sporen nagelaten.
D66-wethouder Wimar Jaeger heeft een zeer turbulent jaar achter de rug. Hoge pieken en diepe dalen wisselden elkaar in hoog tempo af. Dat heeft zijn sporen nagelaten. "Ik krab nu eerst drie keer op mijn achterhoofd of ik wel iets ga zeggen. Dat past niet bij mij. Ik ben geneigd om te zeggen wat ik op mijn lever heb" Foto's: Bastiaan Miché

'Ik ben politiek niet langer onbevangen'

HILVERSUM - Met een knipoog kreeg Wimar Jaeger medio december tijdens de laatste raadsvergadering het predicaat financieel zondagskind opgeplakt. Hilversum heeft meer vet op de botten en met Ziggo heeft de D66-wethouder een goede deal gesloten. Het jaar 2016 was politiek gezien een zeer turbulent jaar voor de democraat. Hoge pieken en diepe dalen wisselden zich in rap tempo af. De laatste twaalf maanden hebben hun sporen nagelaten.

Met kop en schouders springt donderdag 14 juli boven alles uit. De dag dat Hilversum gastheer was van het eerste Dudok in Concert. Trots als een pauw is hij op dit nieuwe evenement, want als het aan de wethouder ligt dan komt dit muzikale schouwspel ieder jaar op de Hilversumse agenda. De organisatie, het optreden met onder meer Karin Bloemen en het Metropole Orkest, de publieke belangstelling en de media-aandacht hebben voor een impuls gezorgd, "We hebben er heel veel energie ingestoken en het heeft heel veel energie gegeven", zegt hij, terwijl hij in gedachten teruggaat naar die dag.

Best denkbare promotie
Het concert, dat twee dagen later op landelijke televisie te zien was, was de best denkbare promotie voor de mediastad. Daar kan geen een wervende folder tegenop. "Ik heb ervaren dat mensen echt trots waren op dit evenement. Dat dit in hun gemeente kon. Grote groepen hebben mij daar op aangesproken", meldt de democraat. "Naast 5.000 bezoekers op donderdag hebben bijna een miljoen mensen op televisie gekeken naar een prachtig verlicht raadhuis. Dat heeft geleid tot veel bezoekersstromen én bijna veertig verzoeken zijn binnen van lokale amateurverenigingen om in 2017 mee te doen."

Duur feestje
Dat het een duur feestje was voor de gemeente, vindt Jaeger niet zo relevant. Van de 390.000 euro die Dudok in Concert gekost heeft, heeft Hilversum 125.000 euro betaald. Na afloop bleek er een gat te zijn van 75.000 euro, dat de gemeente zelf opgehoest heeft. Dat weegt niet op tegen de energie en de exposure die het Hilversum heeft opgeleverd. "Vergeet niet dat we dit in drie maanden tijd uit de grond hebben gestampt. Dat is een ongelooflijke prestatie", is zijn toevoeging.

Media-evenementen
Op het gebied van media-evenementen moet de Dutch Media Week, waar de Open Studio Dagen onderdeel van zijn, genoemd worden. Met de komst van onder meer het eerste dronefestival en veel meer mediabedrijven die deelnamen, kwam veel meer publiek dan ooit tevoren naar Hilversum. Zo'n 30.000 bezoekers kwamen hiervoor naar de mediastad. "De Hilversum Media Campus heeft de eerste groep talenten afgeleverd. Binnen een week waren ze allemaal onder de panne", meldt de wethouder verder. Er is veel in gang gezet en op mediagebied gaat er nog het nodige gebeuren. "De Dutch Filmers Academie is neergestreken in Hilversum. Nu hebben zij 170 studenten, maar dat gaat naar duizend. Scenecs is met haar filmfestival naar Hilversum gekomen. Het Persmuseum trekt in bij Beeld en Geluid. De opening is op 3 mei. Daar ben ik echt heel trots. En mooi is ook dat het Persmuseum, Beeld en Geluid en Museum Hilversum gaan samenwerken. En in het voorjaar vindt de Media Talent Week plaats. Dat is een bundeling van allemaal evenementen, waaronder de Media Future Week en het Scenes Filmfestival",somt de wethouder van Media verder nog op.

Hilversum of Amsterdam
Steeds weer laait de discussie op wie nou de mediastad van het land is. Is het nou Hilversum of Amsterdam? Voor Jaeger is het klip-en-klaar. Beide hebben bestaansrecht. Hilversum is vooral de plek waar de makers zitten, blijven of naar toe komen. Hier gebeurt het volgens de wethouder en dat heeft zijn aantrekkingskracht. Vorig jaar kondigde Ziggo Sport aan te verhuizen naar het Mediapark. Grote mediabedrijven als Talpa, Unbranded en RTL hebben hun contract verlengd. NEP gaat uitbreiden. "De bühne is beter in Amsterdam. We hebben een ongelooflijk goede sector die miljarden wegzet. Dat is een toegevoegde waarde. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat dit kleine wijkje, mondiaal gezien, dat we blijven samenwerken om deze positie te behouden", zegt hij.

Geheimhoudingsplicht
Het vorige jaar bracht veel positiefs. Maar de maandenlang slepende kwestie tussen Jaeger en Leefbaar Hilversum was een flinke smet op zijn 2016. De gemoederen raakten steeds meer verhit tussen de betrokkenen. De oppositiepartij vond dat Jaeger niet integer had gehandeld rondom de zaak van het Philipsterrein. Volgens de eenmansfractie had de democraat onder andere zijn geheimhoudingsplicht geschonden en zou hij verkoper Propertize hebben ingefluisterd dat de gemeente een geheim besluit ging nemen. Burgemeester Pieter Broertjes dook in de materie, concludeerde dat alles ordentelijk was verlopen en zag geen reden om een feitenonderzoek te gaan doen. Pas toen het presidium (het overleg van de fractievoorzitters met onder meer de burgemeester) duidelijk aangaf geen juridische stappen te willen nemen, bond Leefbaar Hilversum in. Begin juli gaf de partij aan het Philipscomplexdossier te laten rusten.

Veranderd
Ook met de kennis van nu, zoals oud-premier Jan Peter Balkenende zou zeggen, zegt de democraat exact hetzelfde zou handelen als eind 2015. "In alle oprechtheid vind ik dat ik gedaan heb dat het beste was", meldt hij. Achteraf bezien is het onnodig geweest om een telefoongesprek met Propertize op te nemen. Het verzamelen van bewijs noemt hij een pijnlijk punt. "Het was beter geweest als ik mijn intuïtie had gevolgd." Inmiddels is de lucht geklaard tussen Jaeger en Leefbaar. Een kleine maand terug heeft hij met fractiemedewerker Henk Blok nog eens een goed bakje koffie gedronken. Terugblikkend op dit hevige meningsverschil geeft de wethouder wel aan dat het hem als politiek figuur veranderd heeft. "Ik heb mijn onbevangenheid verloren. In politieke zin is dat van tafel geveegd", luidt zijn eigen conclusie. "Dat heeft ertoe geleid dat ik minder open ben. Ik krab nu eerst drie keer op mijn achterhoofd of ik wel iets ga zeggen. Dat past niet bij mij. Ik ben geneigd om te zeggen wat ik op mijn lever heb."

Sportwagen
Jaeger staat bekend om zijn onophoudelijke energie. Hij is als een sportwagen, die in zijn zesde versnelling blijft hangen. Maar in de periode dat de zaak het hoogst was opgelopen, liep hij met zijn ziel onder zijn arm. Het was hem niet in de koude kleren gaan zitten en had ook impact op zijn directe omgeving. Door alle aandacht in de media had het ook gevolgen voor zijn gezin. "Als je weet wat voor dynamiek het oplevert zoals bij je kind op school of gewoon geen boodschappen meer willen doen. De impact was groot en heeft de politieke verhoudingen op spanning gezet", geeft de wethouder aan.

Toon scherper
Verharding steekt steeds meer de kop op in de politiek. Ook in de Hilversumse raadzaal. Naar zijn mening is er vaker sprake van verbale escalatie. Normaal én toch scherp met elkaar communiceren is het devies. De harmonie ontbreekt nogal eens. Jaeger verwijst naar jaren terug, waarin de raadsfracties geregeld met elkaar overhoop lagen. Hij noemt dat het Nagel-imago. "Daar zijn we nog steeds niet helemaal van af", beweert de wethouder. "Ik had de volstrekt naïeve overtuiging dat het niet meer aan de orde was, maar ik merk dat de toon almaar scherper wordt. Dat is jammer, want dat leidt niet tot goede uitkomsten. Jan Kastje van GroenLinks en Jan de Wit van de ChristenUnie zijn twee goede voorbeelden in de gemeenteraad. Zij kunnen hun verschil van mening scherp verwoorden, maar doen dat op een normale en harmonieuze manier."

Positief en negatief
De politiek moet het goede voorbeeld geven en kan daarmee de toon van het maatschappelijk debat een zetje in de goede richting geven. Opmerkelijk is voor Jaeger niet de Philipsterreinkwestie het diepste dal van 2016. Dat waren de bedreigingen aan het adres van raadsleden en de bestuurders. "De ongefundeerde uitlatingen in de richting van onder andere de burgemeester, PvdA-raadsleden Nelleke Degenhart, Saami Akrouh en ook aan mijn adres zijn voor mij veel meer het dieptepunt. Maar laten we positief eindigen. Ik ben apetrots dat we de begroting en de jaarstukken goed voor mekaar hebben. Het gaat financieel goed. De Ziggo-risico's zijn van tafel en we hebben 20 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve", besluit Jaeger.

Afbeelding