Arjanneke van den Berg, Guido de Wit en Gijs Troost staan te trappelen om in Mout te brouwen.
Arjanneke van den Berg, Guido de Wit en Gijs Troost staan te trappelen om in Mout te brouwen. Foto: Rick Mandoeg

Gooise bierbrouwers kunnen niet wachten tot Mout klaar is

HILVERSUM - Reikhalzend wordt uitgekeken naar foodhall Mout die wordt gebouwd in de voormalige Eurobioscoop en in het voorjaar, medio mei, open moet gaan. Twee van die reikhalzend uitkijkende Hilversummers, zijn Gijs Troost en Arjanneke van den Berg. Sinds zes jaar zijn zij mede-eigenaar van de Gooische Bierbrouwerij en in mei blinken er glimmende bierketels de bezoekers van Mout en de Gooische Bierbrouwerij tegemoet. "Dit is de plek waar we al die tijd op hebben gewacht", straalt het Hilversumse echtpaar.

door Karin van Leeuwen

Want de zoektocht naar een geschikte ruimte voor de Gooische Bierbrouwerij was lang. De gemeente Hilversum was welwillend en tipte de bierbrouwers een aantal keer als er volgens hen geschikte panden voorbij kwamen. "We hebben gekeken in het pand waar modehuis Meddens in zat. Een prachtige ruimte, schitterende trap, maar logistiek voor ons niet doen", legt Troost uit. Ook het tegenover Meddens gelegen pand waar boekhandel de Slegte in huisde werd bekeken en voldeed ook niet. En zo volgden tientallen panden in het Gooi.
Het Gooische Bier werd ondertussen gebrouwen in ketels van derden. "Maar als Gooische Brouwerij wil je het bier uit eigen ketels in het hart van het Gooi brouwen", vertelt Van den Berg. "Bovendien willen wij dat gaan doen met een team van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt." Dat idee kwam van Guido de Wit, ook mede-eigenaar van de Gooische Bierbrouwerij. Het plan om een sociale bierbrouwerij te beginnen, waar zijn dochter Sarah en nog tien andere Wajongeren aan de slag kunnen, leidde tot een doortimmert business plan. Precies op het juiste moment. Inmiddels ondersteunen tientallen ambassadeurs het plan van deze ondernemers en is er genoeg geld om ketels te kopen. Van den Berg lag zo nu en dan echt wel een nachtje wakker van de Gooische Bierbrouwerij.

De opslag in een karakteristiek pand op De Stookplaats was na een jaar al te klein en dus zochten ze ook een andere opslagruimte. Die is inmiddels gevonden: een voormalige fabriekshal aan het Wandelpad die al jaren leegstaat en zeer geschikt is om te gaan werken met Wajongeren. Deze week nog wordt de voorraad naar de hal langs het spoor verhuisd. Een dag voor Kerst kregen ze de sleutels van de fabriekshal en als Troost binnenkort niet meer voor de klas staat wil hij zich volledig op het brouwen storten. Als mensen aan Troost vragen of zijn droom nu is uitgekomen, nuanceert hij dat. "Ik ben al twintig jaar bezig met bierbrouwen, ik heb daar veel plezier in. Maar ik heb ook altijd plezier gehad in het onderwijs. Ik moet nu een keuze maken en ik kies voor het bier. En dat vind ik leuk, maar ook heel spannend."

Deze week vertrekken Troost en De Wit naar China waar de bierketels voor hen worden gemaakt. Ze bezoeken de fabriek en controleren de ketels. Als zij hun goedkeuring hebben gegeven worden de ketels gedemonteerd en op de boot naar Holland gezet waar ze uiteindelijk in de bierbrouwerij terecht komen. Daar, in foodhall Mout, is het 'natte gedeelte' van de brouwerij. In het pand aan het Wandelpad het 'droge gedeelte'. Daar staat de etiketteermachine, daar worden de flessen Gooisch Blond, -Zwart, -Wit en Gooische Bubbel in dozen gestopt. Machinaal? "Welnee, bij het brouwen van bier komt veel handwerk kijken", stelt Van den Berg. "En dat betekent genoeg werk voor onze Sarah en haar vrienden."