Voor het opknappen van de stationsomgeving is veel steun. Wel de nodige zorgen over het geld.
Voor het opknappen van de stationsomgeving is veel steun. Wel de nodige zorgen over het geld. Foto: Bastiaan Miché

Hoeveel miljoen gaat metamorfose van Stationsgebied kosten?

HILVERSUM - Zelfs het college van burgemeester en wethouders geeft toe dat de grote metamorfose van het Stationsgebied een forse ambitie is. Dat terwijl de Hilversumse bestuurders kruiwagens vol ambitie hebben. Een on-Hilversums plan noemt wethouder Floris Voorink het voornemen. Dat heeft vooral te maken met de financiële omvang van het idee om de stationsomgeving te verbeteren. Tientallen miljoenen moet het gaan kosten, zolang dat maar niet het failliet van Hilversum wordt.

Dat is de waarschuwende vinger van de oppositiepartijen. Over de opknapbeurt van het Stationsgebied en de bijbehorende infrastructuur aanpakken, is politiek gezien iedereen het wel over eens. Het huidige plein wordt als sfeerloos ervaren met daar vlakbij het lelijkste gebouw van Hilversum: het GAK-gebouw. Daarnaast hebben bezoekers bij het uitkomen van het station geen idee hoe ze het dorp moeten bereiken. De wens is groot om het gebied aantrekkelijker, uitnodigender en logischer in te richten. Een groener plein met winkels en horeca er omheen, fietsers en voetgangers die ongestoord richting het dorp kunnen lopen en een autotunnel onder de Schapenkamp.

Het is het grootste project dat het college bij de hoorns wil vatten. Daar zit ook een behoorlijk kostenplaatje aan vast. Ongeveer 45 miljoen als het meezit en met flink wat tegenvallers kan het met 10 miljoen euro extra oplopen, liet wethouder Wimar Jaeger van Financiën weten. Juist omdat het om een enorm bedrag gaat, wil de gemeenteraad vinger aan de pols houden. Voorbeelden te over van grote (infrastructurele) projecten elders in het land waarbij het financieel gierend uit de klauwen is gelopen. De Noord-Zuidlijn viel al in de raadzaal. Op Hilversumse schaal zijn ook voorbeelden te vinden waarbij de gemeente toch geld moest toeleggen. Het marktterrein viel bijvoorbeeld duurder uit. De opknapbeurt kostte enkele tonnen meer. En ook Podium de Vorstin werd aangehaald in de politieke arena. Voor het gevoel van de raad is het daar vanaf de nieuwbouw van het poppodium financiële brandjes blussen geblazen.

Hilversum moet goed weten waar het aan begint. De raad is akkoord gegaan met de visie van het Stationsgebied. De hoofdlijnen zijn daarmee bepaald, maar de zorgen over de benodigde geldsom zijn groot. "Wat gaat dit plan een bak geld kosten", merkte Léonie Sazias van Hart voor Hilversum op. "En het wordt altijd meer. De gemiddelde kostenoverschrijding bij grote projecten is 43 procent. Dat is 80 miljoen. Dat is het faillissement van Hilversum. Dromen mag, maar ga eerst de boer op bij de provincie, het Rijk en Europa", was haar duidelijke oproep aan het college.

"We horen en realiseren ons dat het niet gaat om het opknappen van de schuur", gaf wethouder Jaeger aan. Hij beseft dat het om een hele grote investering gaat. Een integrale en daarmee dure metamorfose is de beste optie. "Het gaat om het kwalitatief hoogwaardig maken van misschien wel het belangrijkste punt van Hilversum. Als je dat doet doe het dan goed en meteen voor heel lang." In het slechtste geval kost het project de gemeente 55 miljoen, zei de wethouder van Financiën. Wel voegde hij eraan toe dat het bedrag over veertig tot vijftig jaar kan worden afbetaald. "In de kern gaat het om een bedrag voor de komende jaren. Hoeveel moeten wij al die jaren betalen om het plein er zo mooi uit te zien? Dat is de belasting die we neerleggen bij toekomstige generaties. Kunnen wij die lasten dan dragen?" Volgens Jaeger is dat goed te doen.