De opstellers van de brief pleiten voor een integrale aanpak van het plein.
De opstellers van de brief pleiten voor een integrale aanpak van het plein. Foto: Bastiaan Miché

Focus nu snel verleggen op de Kerkbrink

HILVERSUM - Het nieuwe marktterrein is net in gebruik. De metamorfose van het Hilvertshof is bijna klaar. Nu is het tijd dat de gemeente de focus verlegt naar de Kerkbrink. Herinrichting is nodig, zo laten gebruikers en eigenaren weten aan de politiek. "De Kerkbrink verdient nu ook aandacht, anders raakt het centrum uit balans", melden de ondernemers.

Onder aanvoering van Jacco van de Ruit (voorzitter van de Stichting Centrum Hilversum) zijn acht ondernemers of eigenaren in de pen geklommen. Vertegenwoordigers van Luno Kitchen, Vers Hilversum, Flinders, de Grote Kerk, Museum Hilversum, Heren Spyker, Sweco en Anthos doen een oproep aan wethouder Floris Voorink van Centrum en de gemeenteraad om zich nu te richten op het opknappen van de Kerkbrink. Wat hen betreft gaat de opknapbeurt een stuk verder dan alleen wat nieuwe stenen neerleggen. Een integrale aanpak van het plein is de grote wens. "Wij hebben de overtuiging dat alleen een herinrichting zonde zou zijn van de ingezette middelen. Functies, gebruik en programma op en aan de Brink zijn minstens zo bepalend als de steentjes, zo niet bepalender", delen zij gezamenlijk mee.

Zelf hebben de ondertekenaars van de brief goed voor ogen wat zij veranderd willen hebben aan 'hun' plein. In hun oproep dragen zij acht ontwikkelingen aan. Verplaats de muziektempel, is de eerste wijziging. De gedachte aan een plek waar voorstellingen plaats kunnen vinden, hebben de ondernemers ook. Dat past bij de Kerkbrink, waar cultuur, media, ontspanning en horeca bij elkaar staan. Maar de uitvoering van de muziekkoepel is in hun ogen niet goed. De tempel kan beter verhuizen naar het Dudokpark.

Het aanpassen van fietsroutes vinden de ondernemers en eigenaren ook wenselijk. Dit is ook makkelijker te wijzigen dan de bus, die zeker tot 2019 over het plein blijft rijden, stellen zij. Het fietsverkeer komt van drie richtingen. Een onderzoek naar de huidige fietsroutes kan inzicht geven en kan leiden tot alternatieven. "Het plein sluit nu aan geen enkele zijde aan op de bebouwing. Bovendien zorgen fietsers over de Kerkbrink tevens voor fietsers in de Kerkstraat richting C&A-plein, hier geldt een fietsverbod."
Tevens pleiten de partijen voor een onderzoek naar het fietsparkeren op de Kerkbrink. Andere voorstellen die zij doen zijn bijvoorbeeld nog: het verwijderen van de hoogteverschillen, het toevoegen van groen en het verkleinen van 'het gat' richting de Oude Torenstraat. De ruimte naast het museum is erg breed en uitnodigend voor verkeer.