Meer oog hebben voor de neveneffecten van de vuurwerkobsessie vindt Jan Kastje.
Meer oog hebben voor de neveneffecten van de vuurwerkobsessie vindt Jan Kastje. Foto: Bastiaan Miché

Luchtvervuiling ook op politieke vuurwerkagenda

HILVERSUM - Zeker in Hilversum staat de aanpak van vuurwerk op de (politieke) agenda. Niet alleen bij burgemeester Pieter Broertjes leeft de wens dat het rond de jaarwisseling vooral veiliger moet en dat het leuk moet blijven voor mens en dier. Jan Kastje, fractieleider van GroenLinks, wil daar graag een agendapunt aan toevoegen, namelijk de luchtvervuiling die met het afsteken van vuurwerk gepaard gaat.

"Die enorme luchtvervuiling moet meer in het bewustzijn gaan doorklinken", meldt de fractievoorzitter in zijn eerste blog van 2017. "Allerlei zware metalen en fijnstof, in enorme hoeveelheden in de lucht die enorm schadelijk zijn voor de gezondheid maar ook voor onze natuur. Ook dat zijn neveneffecten van onze obsessie met vuurwerk", voegt Kastje toe.

Het vuurwerkdebat draait nu om veiligheid en om de schade die het (illegale) vuurwerk veroorzaakt. Vuilnisbakken, parkeerautomaten en parkeerborden moesten het ook ditmaal weer ontgelden, met als gevolg dat de gemeenschap 30.000 euro op moet hoesten om deze averij te herstellen. "Dat is bijna net zo veel geld als dat idiote plan om natuur- en stadspark de Oude Haven van de eerste boten te voorzien", is de zijsprong die Kastje maakt. Hij ziet liever dat al die euro's - de volledige fase moet bijna een miljoen kosten - in vergroening van het dorp en betere sociale voorzieningen worden gestopt.

"Naast schade aan gemeentelijke eigendommen en daarmee overigens uw eigendommen, is er door vuurwerk ook een enorme luchtvervuiling en verstoring van dieren en vogels", meldt hij nogmaals. Ander vervelend bijeffect is dat sommigen met vuurwerk gooien naar medewerkers van de hulpdiensten, wat onacceptabel is. "En wat denkt u van die idioten die politie, brandweer en ambulancepersoneel met vuurwerk en soms ook op andere manieren hun werk beletten?"
Vuurwerkoverlast staat al jaren op de landelijke én lokale agenda van GroenLinks. Hun slogan is dan ook al enige tijd 'Meer plezier met minder vuurwerk'. Dat gaat ook op voor Hilversum, meent Kastje. Wat hem betreft is het nu tijd om de nodige vuurwerkzaken te veranderen. "Tradities zijn er om veranderd te worden, zeg ik weleens", begint hij. "Tradities passen zich aan aan de tijd, van zwarte piet tot (consumenten)vuurwerk, ze zijn niet statisch en gelukkig maar. En dat aanpassen kun je ook aanjagen door alternatieven te bieden, zoals het centrale vuurwerk op het marktplein in Hilversum en erover in gesprek te blijven", zo schrijft de politicus verder nog.