Michel Louis en Wytske Bottema werkten samen aan het prentenboek Bange boer Anne.
Michel Louis en Wytske Bottema werkten samen aan het prentenboek Bange boer Anne.

Hilversums stel maakt samen boek

HILVERSUM - Volgende week, als de Nationale Voorleesdagen voor de veertiende keer losbarsten, leest Wytske Bottema op basisscholen met plezier het door haarzelf geschreven kinderboek 'Bange boer Anne' voor. Samen met haar partner Michel Louis werkte zij twee jaar lang aan het prentenboek voor kinderen van 2 tot en met een jaar of 6. Een boek over een bange boer, het bouwen van een torenhoge muur en het overwinnen van angsten. En dat allemaal op rijm.

door Karin van Leeuwen

In de Smederij op Werf35 is het behaaglijk warm. Bottema en Louis zitten op de bank en vertellen trots over hun boek. Het boek over bange boer Anne is eigenlijk ontstaan uit angst. "Ik heb altijd last van angsten. Ben overal bang voor", grijnst Bottema, terwijl ze in haar thee blaast. Toen hun zoon Sid vijf jaar geleden werd geboren, vond ze het belangrijk dat hij haar angsten niet zou overnemen. Maar wat nou als dat genetisch is bepaald? Natuurlijk is Sid zo nu en dan bang. "Van harde geluiden schrikt hij, maar ook van een stel duiven dat ruziƫnd en koerend opvliegt", vertelt Louis, die de illustraties voor het boek maakte. Heel normaal voor een mannetje van vijf jaar. Bottema liep al een tijd rond met een verhaal voor een boek. Op rijm. Want op rijm kun je een kind iets leren, het is makkelijker te onthouden. Op een leuke manier de wijze lessen van het leven bijbrengen: dat hopen de makers van het boek te bereiken. De samenwerking ging soepel; Bottema had het verhaal en Louis stelde voor de tekeningen voor het boek te verzorgen. Aanvankelijk wilden ze zich bij hun eigen leest houden, maar toen Louis een eerste schets van boer Anne aan Bottema liet zien, vond zij het vooral niet geschikt. "Hij leek op die grote kok, Herman den Blijker", lacht Bottema. De tweede versie van het boertje keurde ze wel goed. En zo gaf Louis commentaar op de tekst, en dat was weer nieuw voor Bottema. Tijdens het voorlezen op basisschool De Wilge ontdekte de schrijfster dat ze woorden had gebruikt die kinderen niet kenden. "Van een hansop en een bedstee hadden ze nooit gehoord. Toen ik zei dat een hansop een soort onesie is en een bedstee een plek om te slapen, was het goed."

Sidski
Toen de tekst en illustraties rond waren, kwam de volgende vraag: wie geeft het boek uit? Uitgeverijen zijn tegenwoordig niet meer zo happig om alles zomaar uit te geven en kiezen steeds vaker voor gevestigde schrijvers waarvan ze weten dat die boeken verkopen. Bottema en Louis zochten uit hoe ze het best het avontuur van boer Anne in de markt konden zetten en ontdekten dat zelf een uitgeverij oprichten een goede optie was. En zo ontstond Sidski. Het moment dat Bottema een proefdruk van het boek in haar handen kreeg, weet ze nog goed. "Zo mooi om het boek dat je samen hebt geschreven helemaal af te zien." Duizend boeken zijn er gedrukt en inmiddels ligt er een aantal bij baby- en kinderwinkel Mevrouw Groen en bij boekhandel Voorhoeve in Hilversum en zijn ze verkrijgbaar via www.bangeboeranne.nl.

Volwassenen
Hoewel het een kinderboek is, vinden volwassenen het boek ook interessant. "Het lijkt een toepasselijke metafoor op de muren die overheden willen plaatsen tegen ongewenste migranten. Trump langs de Mexicaanse grens, de Europese overheden langs de weg bij Calais", verklaart Louis. Het boek symboliseert goed hoe bange grote mensen figuurlijk, maar ook letterlijk, muren bouwen: om hun tuin, stad of land. De kortzichtigheid van deze oplossing wordt in het verhaal goed duidelijk gemaakt. "Het boekje is in al zijn eenvoud een heel duidelijke spiegel in deze bange tijd", aldus een volwassen lezer.

Bottema kijkt ernaar uit om het avontuur van het bange boertje op basisscholen voor te lezen. "Kinderen vinden het leuk en als het boek uit is, praten we erover. En dan vraag ik niet waar ze bang voor zijn, maar juist waar ze blij van worden. Dan krijg je de meest grappige antwoorden."

'Op een leuke manier de wijze lessen van
het leven bijbrengen'