De award van Onderneming van het Jaar heeft een plek gekregen in de winkel van Marcel Schevers.
De award van Onderneming van het Jaar heeft een plek gekregen in de winkel van Marcel Schevers. Foto: Bastiaan Miché

'Met het hele team een prestatie neergezet'

HILVERSUM - Het winnen van de Rabobank Business Award noemde Marcel Schevers vlak na de overhandiging een kroon op het werk. Van Schijndel Schoenen, de gedoodverfde favoriet voor deze titel, mag zich daadwerkelijk Onderneming van het Jaar noemen. Dat is een prestatie van het hele team, zo meent Marcel Schevers, de trotse eigenaar van de winkel aan de Schoutenstraat 14.

Een grote banner hangt er nog niet. Hierover gaat Schevers vandaag (donderdag 19 januari) in gesprek met de gemeente. Het kunstzinnige beeldje dat behoort bij de titel Onderneming van het Jaar heeft een plek gekregen in de etalage van de zaak. Fysiek is er verder weinig te merken van het binnenhalen van de Hilversumse ondernemerstitel. Dat betekent niet dat het rustig is geweest. Het nieuws is alom bekend. Hun klanten hebben behoorlijk meegeleefd met Schevers en zijn ploeg.

Appjes
Vanaf de bekendmaking, dinsdag 10 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en BVHilversum, stromen de felicitaties binnen. "Mijn telefoon stond op trillen toen ik naar voren moest komen. Toen duidelijk was dat we hadden gewonnen, had ik voordat ik ging zitten al 60 appjes. Het ging heel rap", vertelt de ondernemer.

Zes weken lang kon gestemd worden op de Onderneming van het Jaar. In totaal waren 30 zaken genomineerd. Van het allereerste begin stond Van Schijndel Schoenen bovenaan, zo bleek uit de tussenrapportages. Maar in de laatste week hield de organisatie de eindstand voor zich. In eerste instantie vond Schevers het gewoon leuk om mee te doen. Barry Voorhorst van Oldenhof, de winnaar van vorig jaar, had Van Schijndel genomineerd. Het gevoel van we willen winnen kwam pas echt naar boven na de eerste tussenstand. Met flyers in de winkel en mailtjes sturen naar de klanten is er werk van gemaakt om mensen te laten stemmen. De hoop was gevestigd op de eerste plek. Toch kreeg Schevers nog bedenkingen toen duidelijk werd dat Puur Broeken, die 5 weken lang hoog scoorde, op het laatste moment uit de top 3 gevallen was. No-Excuses kende een goede eindsprint.

Reuring
De wekenlange koploper bleek de uiteindelijke winnaar. Schevers vermoedt dat het verschil is dat Van Schijndel Schoenen waarschijnlijk een groter klantenbestand heeft dan bijvoorbeeld Biologische Slagerij Hilversum, die als tweede is geëindigd. "Misschien dat dat het is. Onze klanten komen niet alleen uit Hilversum, maar van heinde en verre", aldus de ondernemer. De grondige verbouwing die de winkel heeft ondergaan en de durf om in moeilijke tijden te investeren hebben volgens hem eveneens meegespeeld. Dit heeft voor reuring gezorgd, is zijn overtuiging. Er speelt ook mee dat het concept vernieuwd is. Schevers noemt dat het verbreden van de kennis van schoenen en voeten. Sinds vorig jaar kunnen klanten hier terecht voor schoenen, maar zijn op de eerste verdieping van het pand ook behandelruimtes van onder andere podotherapeuten en een pedicure.

Nuance
De prijs is sinds dit jaar niet langer voor de ondernemer, maar voor de onderneming van het jaar. In eerste instantie lijkt dat een nuance, maar Schevers vindt deze aanpassing waardevol. Het binnenslepen van de award kan niet alleen op het conto van de eigenaar van de winkel worden geschreven. Alle werknemers hebben hun steentje bijgedragen aan het succes. "Als team zet je een prestatie neer", zegt hij duidelijk.

Mystershopper
Het meest essentiële ingrediënt van het succes is de kwaliteit die je levert. "De interactie tussen de winkel, het team dus, en de klant is het meest belangrijk. Wanneer ben je niet tevreden? Als je niet goed geholpen wordt. Iedereen wordt hier persoonlijk geholpen. Door zo'n wedstrijd ga je daar nog eens extra op letten. Het was als een extra slot op de deur. We werken al met mysteryshoppers, maar ook dit gaf een extra dimensie aan het geheel", meldt een trotse Schevers tot slot.