McDonald's mag komen
aan de Vreelandseweg

HILVERSUM - Niets staat de komst van een vestiging van McDonald's met een McDrive aan de Vreelandseweg wat het college van burgemeester en wethouders betreft in de weg. De fastfoodketen heeft verkeerskundig onderzoek gedaan, is bereid enkele aanpassingen te maken en wil een deal tekenen met de gemeente over het opruimen van het zwerfvuil.

Dat deelde wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening dinsdag mee. Het gemeentebestuur ziet geen bezwaren in de komst van een tweede filiaal van McDonald's naar Hilversum. Daarom stelt zij de raad voor de 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
Dat het drukker wordt bij de rotonde op de Vreelandseweg en Diependaalselaan is een feit. Volgens Voorink wordt de doorstroming niet problematisch. Wel moet de McDonald's naar het restaurant wat verbreden en moet het fietspad ietwat worden gewijzigd. Dat blijkt uit extra verkeersonderzoek dat de fastfoodketen heeft laten uitvoeren door Royal Haspel DHC en Goudappel Coffeng. De wethouder benadrukt dat de ambtenaren eveneens naar dit onderzoek gekeken hebben.
Over het opruimen van het zwerfafval maken de gemeente en de aanvrager extra afspraken. Zo gaat de McDonald's dagelijks in de directe omgeving van het restaurant de boel schoonhouden, terwijl Hilversum voor meer afvalbakken zorgt in Kerkelanden.

Het is aan de raad of dit hele plan daadwerkelijk doorgaat. Op woensdag 8 februari komt het onderwerp aan bod in de commissie Ruimte en op woensdag 8 maart buigt de raad zich erover. Een flink aantal omwonenden is tegen de komst van de Mac. Dat geven de 223 bezwaarschriften aan die bij de gemeente zijn binnengekomen. De buurtbewoners vrezen niet alleen dat het kruispunt knetterdruk wordt, maar ook veel zwerfafval en geluids- en stankoverlast.