Frysk en Frij test kennis over Friesland

HILVERSUM Hoe zit het met de kennis over Friesland? Dat is wat de Friese vereniging Frysk en Frij zaterdag bij de opening van het winterseizoen toetst.

De brasserie van Nieuw Kerkelanden aan de Franciscusweg 137 is de thuishaven van deze Friese bijeenkomst. Vanaf 20.00 uur begint het programma met onder andere een quiz over de Friese taal, sport en muziek. De organiserende vereniging maakt hierbij gebruik van beeld- en geluidsfragmenten. Er wordt gespeeld in teams van drie à vier personen.

Naast de quiz zijn er ook kraampjes met Friese culinaire en literaire producten. De entree bedraagt voor leden 5 euro, niet-leden betalen 10 euro om deze bijeenkomst bij te kunnen wonen.


Gezamenlijke viering van vrijmetselaren

HILVERSUM De wereld van de Vrijmetselarij blijft iets mysterieus hebben, ook al bestaan zij al eeuwen. Zondag 15 oktober verzorgen de drie loges die in Hilversum actief zijn een gezamenlijke viering.

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat vier loges in het Londense bierhuis Goose and Gridiron afspraken om te gaan samenwerken. Zij kozen Anthony Sayer als hun grootmeester. De United Grand Lodge of England is daarmee een van de oudste vrijmetselaarsorden in de wereld. Hier is ook in 1756 de Nederlandse Orde van Vrijmetselaren uit voortgekomen.

Zondag vieren de Hilversumse loges (De Gooische Broederschap, Opgang en Wolfgang Amadeus Mozart) het 300-jarig bestaan. Zij houden een bijeenkomst in de Oude Enghweg 19 met als titel 'De Tolerante Tempel'. Vanaf 14.30 uur zijn de deuren open. Een half uur later begint het programma met onder andere twee lezingen die als thema 'Tolerantie' hebben. Het Woudensemble, leden van het Radio Filharmonisch Orkest, verzorgt de muzikale omlijsting. Zij spelen werken van Mozart en Sibelius.

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Daarom vraagt de organisatie van deze viering of belangstellenden zich vooraf willen aanmelden. Een plek reserveren kan via info.loge086@vrijmetselarij.nl.