Woensdag werd er druk geschaakt door de jeugd in het raadhuis.
Woensdag werd er druk geschaakt door de jeugd in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Schaken in schaduw van absolute wereldtop

Schaken is hot. De interesse onder de jeugd groeit. Dan is 2018 een uitstekend moment om in Hilversum de schaaksport te promoten.

HILVERSUM De belangstelling voor schaken neemt toe. Steeds meer jongeren weten het schaakbord te vinden. Dat merkt ook HSG Hilversum. Het aantal jeugdleden neemt toe. Om dit momentum vast te houden, heeft het Hilversumse schaakgenootschap in 2018 twee grote evenementen voor jongeren op de agenda gezet.

Schaken zit in de lift bij de jeugd. Volgens de Hilversumse club komt dat mede door de aandacht die de sport krijgt in het basisonderwijs. Zelf doet de club ook al jaren een duit in het jeugdschaakzakje met het jaarlijkse toernooi in het Raadhuis en Pinetum Blijdenstein en een jeugdclinic tijdens het HSG open toernooi.

De Stichting Hilversum Schaakt (SHS) wil vooral middelbare scholieren enthousiast maken voor de schaaksport. In het voortgezet onderwijs is het schaken minder populair dan op de basisschool. "Dat is jammer", zo meldt SHS. Schaken biedt veel vaardigheden, zoals strategisch denken, concentratievermogen, analytisch vermogen en vooruitdenken.
Dat het Tata Steeltoernooi op woensdag 17 januari 2018 naar Hilversum komt, is een uitgelezen mogelijkheid om jongeren uit Hilversum en omgeving naar Beeld en Geluid te halen. Die dag spelen veertien grootmeesters, de absolute wereldtop met onder meer Magnus Carlsen, in Hilversum. Diezelfde dag houdt SHS het individueel Goois scholierenkampioenschap. Dat gebeurt in het museum aan de Media Parkboulevard, zodat de deelnemers meteen sfeer kunnen proeven van het Tata Steeltoernooi.

Tussen 14.00 en 17.00 uur spelen de maximaal honderd deelnemers in totaal vijf wedstrijden van tien minuten. Er wordt gespeeld om twee kampioenschappen: één voor het primair onderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. "Wij zorgen voor een passende toernooiopzet met stimulerende prijzen voor bijvoorbeeld best scorende school en beste beginner", aldus de stichting. Deelname is gratis.

Later in 2018 staat het Goois schoolschaaktoernooi op de kalender. Daarmee keert het schoolschaken terug. Dit is een initiatief van de SHS in samenwerking met het Roland Holst College. Dinsdag 22 mei is het zover. Bibliotheek Hilversum aan de 's-Gravelandseweg is het strijdperk. Vijf scholen uit de regio doen mee aan dit eerste kampioenschap. Naast het Roland Holst zijn dit SG Huizermaat, St.-Vitus College, het Comenius College en het Goois Lyceum. Voordat het toernooi van start gaat, biedt de organisatie op alle deelnemende scholen clinics aan. Professionele schaaktrainers Judith van Amerongen en Pascal Losekoot scholen de leerlingen.

De SHS hoopt dit toernooi uit te kunnen bouwen tot een duurzaam evenement voor alle middelbare scholen in het Gooi. Zij wil toewerken naar een jaarlijks terugkerend toernooi en hoopt daarmee schaken laagdrempelig te maken voor de Gooise jeugd.

Volgend jaar keert het schoolschaaktoernooi terug