Plan station Hilversum aangepast: geen tweerichtingsverkeer Koninginneweg

HILVERSUM Het plan om van de Koninginneweg in Hilversum - tussen het station en de kleine spoorbomen - een tweerichtingsverkeersweg te maken is van de baan. Dat schrijft de gemeente in aanloop naar een openbaar toegankelijke presentatie over het vernieuwde stationsgebied.

Hoe de verkeersinrichting in dit conceptstedenbouwkundig plan voor het gebied er wel uitziet, wordt tijdens die presentatie op 13 november duidelijk, vertelt een woordvoerder. Hilversum wil van de Schapenkamp een tweerichtingsverkeersweg maken. Aanvankelijk was de gedachte om het doorgaande verkeer vanaf de Beatrixtunnel de Koninginneweg in te laten rijden. Het marktplein moet namelijk autovrij worden. Bewoners van de Koninginneweg waren het absoluut niet met die plannen eens. Zij vreesden vooral veel meer verkeersoverlast in hun straat.
Grote vraag is nu waar het verkeer vanaf de Schapenkamp in het nieuwe plan wél naartoe wordt geleid. Een optie is het huidige fietspad langs het spoor, waar relatief weinig gebruik van wordt gemaakt.

Busstation groter

In het vernieuwde conceptplan is tevens het busstation groter, het Oosterspoorplein groener ingericht en de ingang van de nieuwe fietsenkelder op een veiliger plek, schrijft de gemeente in een persbericht. Het ontwerp kwam tot stand na een eerdere presentatie in april en de aanvullende ideeën en wensen die dit opleverden.

Onderzoeken

De gemeente heeft de tijd genomen om deze nader te bestuderen en er zijn onderzoeken gedaan. Ook heeft de gemeente met enkele partijen gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld met de bewoners van de Koninginneweg en het Langgewenst, de NS, de Fietsersbond en het Platform gehandicapten en chronisch zieken.
De informatiebijeenkomst van 13 november vindt plaats in het raadhuis van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan tot en met 10 november via stationsgebied@hilversum.nl. Op dinsdag 14 november bespreekt het college van burgemeester en wethouders het conceptplan. Daarna is het woord aan de raadscommissie op 23 november.

De gemeenteraad neemt vervolgens in december een besluit. Het stedenbouwkundig plan moet de eerste stap zijn tot een nieuwe en waardige entree van de mediastad. Hilversummers moeten zich bij thuiskomst weer thuis voelen, bezoekers moeten zich welkom voelen. Na het stedenbouwkundig plan wordt er een bestemmingsplan gemaakt. Ook volgen er nog uitwerkingsplannen.