Op zaterdag 7 oktober verzorgen vier ondernemers een afscheidsfeest.
Op zaterdag 7 oktober verzorgen vier ondernemers een afscheidsfeest. Foto: Bastiaan Miché

Nog één keer feesten voor de knal van de sloophamer

HILVERSUM Voordat de sloophamer door de City gaat, komt er nog een groot afscheidsfeest van de voormalige bioscoop aan de Herenstraat. Vier Hilversumse ondernemers verzorgen zaterdag 7 oktober de 'City Closureparty'.

Philip Lamers (eigenaar van Gooiland), Frank Tollenaar, Rene Wagenaar en Casper Landeweerd van Eliza Vastgoed, dat op de Herenstraat 12 een geheel nieuw pand laat verrijzen, hebben de handen ineengeslagen. Het kwartet wil een week voordat het gebouw tegen de vlakte gaat in stijl vaarwel zeggen. "We gaan de City nog één keer gebruiken waarvoor hij al die jaren in ons centrum stond: een heerlijk avondje uit", aldus het viertal. "We gaan hem laten schudden, laten kraken en die klassieke gloeilampen langs de wand laten knipperen totdat we met z'n allen het licht uitdoen."

De City is tussen 21.00 en 3.00 uur een club. In de grote zaal draaien dj's muziek. Op het grote scherm zijn visuals te zien. Sinds de bekendmaking van dit feest op Facebook hebben al honderden Hilversummers aangegeven interesse te hebben in een laatste kijkje in de bioscoop. De kaartverkoop start vrijdag 1 september. Een ticket kost 10 euro. "De grote zaal is waar we starten. Hoe meer kaarten we verkopen, hoe meer zalen we open kunnen gooien", voegt de organisatie er nog aan toe.
Naast een mooie herinnering is het ook mogelijk een of meerdere City-souvenirs te bemachtigen. Alle bioscoopzalen moeten leeg. Op woensdag 4 oktober is het voor geïnteresseerden mogelijk een of meer klassieke bioscoopstoelen op te halen. De opbrengst van deze verkoopactie gaat naar de Stichting Leergeld Hilversum. Wie zeker wil zijn van zo'n kenmerkende rode bioscoopstoel kan deze reserveren op internet.

Momenteel is de City nog een bedrijfspand. Sinds begin 2015 is dit de thuishaven van ATP Studios en het Scenecs Filmfestival. Directeur Arya Tariverdi en zijn crew moeten uiterlijk voor zondag 1 oktober zijn vertrokken. Tariverdi is naarstig op zoek naar een andere geschikte locatie in Hilversum. Medio oktober wordt het pand aan de Herenstraat 12 gesloopt. Op deze plek komt een nieuw gebouw. Het project heet 'The City Apartments' en heeft daarmee een link naar het verleden. Eliza Vastgoed, dat verderop aan de Herenstraat is gevestigd, zegt dat er vijftien stadswoningen komen in het middeldure segment. Op de begane plek is ruimte voor een commercieel lint (horeca of winkels), zoals dat heet, maar een concrete invulling is nog niet gevonden.