Het Meddens-pand krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Horeca-ondernemer Marco van Velthooven begint hier een restaurant.
Het Meddens-pand krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Horeca-ondernemer Marco van Velthooven begint hier een restaurant. Foto: Bastiaan Miché

Leegstandsverhaal is nu goednieuwsverhaal

De roep om kantoorpanden, die al tijden leeg stonden, om te turnen tot woonruimte verstomt. De noodzaak is weg, omdat meer panden zijn gevuld.

HILVERSUM Terwijl je een paar jaar terug nog keuze te over had als je in Hilversum een kantoorpand wilde hebben, moet er nu zelfs soms nee verkocht worden. De markt trekt enorm aan, zo blijkt uit de cijfers die zijn bijgewerkt tot september. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok schetst in haar brief Monitor Leegstand aan de gemeenteraad een goednieuwsverhaal.

"De interesse in kantoren in Hilversum neemt verder toe", constateert de wethouder. "De leegstand is in de afgelopen drie jaar afgenomen met 50.000 vierkante meter. Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is de markt weer aangetrokken. Dit is te verklaren door de aantrekkende economie. Ook zien we een afname van de leegstand door transformatie van kantoorpanden en door sloop/nieuwbouw op diverse locaties. Onze actieve aanpak werpt zijn vruchten af. Voorbeelden zijn Lucent, ING en panden aan het Noordse Bosje."

Op het Arena Park, de grootste kantoorlocatie, is nog veel ruimte vrij. In totaal gaat het om 10.000 vierkante meter. Daarbij tekent Van Vroonhoven aan dat dit de afgelopen jaren gehalveerd is. Een van de oorzaken van de verminderde leegstand is dat de panden op bijvoorbeeld het Arena Park in delen kunnen worden gehuurd. De huurniveaus liggen nu tussen de 110-135 euro per vierkante meter. "Met gunstige huurniveaus lukt het om huurders over de streep te trekken", aldus de wethouder. Dat ziet zij ook op bedrijventerrein Kerkelanden, dat een lastig gebied blijkt.

Een aantal panden is hardnekkig te verhuren. Vaak zijn dat gebouwen met een verhaal. Als voorbeeld geeft Van Vroonhoven het monumentale oude AVRO-complex. Maar ook daar is een afname waarneembaar. Wie in een karakteristiek pand in Hilversum wil zitten, moet tegenwoordig flink zijn best doen om een passende locatie te vinden. “Af en toe moet er zelfs nee verkocht worden.”

Het Meddens-pand op de hoek van de Kerkbrink en de Kerkstraat is daar een voorbeeld van. Horecaondernemer Marco van Velthooven begint hier een restaurant. Ook in het pand waar voorheen De Slegte zat, komt een nieuwe onderneming. Van Vroonhoven ziet dat het aantal leegstaande panden bijna is gehalveerd. De investeringen in het centrum zijn volgens de wethouder onderdeel van het succes.

Hoewel er nu meer winkels gevuld zijn, is het aantal vierkante meters dat leegstaat toegenomen in het centrum. Het oude pand van de inmiddels failliete V&D is hierin een blok aan het been. Als dit gebouw buiten schot blijft in de berekening dan staat er nog steeds 10.000 vierkante meter leeg in het centrum. Nog altijd substantieel, zo meent de wethouder, maar beduidend minder dan in voorgaande jaren.
"De positieve dynamiek is ook te zien in de leegstandsduur", schrijft de wethouder. "Het aantal panden dat langdurig leegstaat neemt af. Dergelijke panden komen we nog wel tegen in straten als de Bussummerstraat, de Gooische Brink en in het randgebied - met name Havenstraat en Langestraat. In het randgebied liggen ook diverse panden waarvan de status onduidelijk is: panden die niet te huur staan, maar ook zonder zichtbare activiteiten."

'Met gunstige huurniveaus huurders over de streep trekken'

De beschikbaarheid van bedrijfsruimten is de afgelopen jaren verder teruggelopen. Met een leegstand van 1 procent is sprake van een krappe markt. De consequentie is dat er voor ondernemers weinig mogelijkheden zijn om uit te breiden of zich nieuw te vestigen in Hilversum.

December vorig jaar meldde de CDA-wethouder al dat de leegstand over de hele linie zienderogen afneemt. Deze lijn heeft zich duidelijk voortgezet. Dat er meer winkelruimte is gevuld, heeft ook betekend dat verschillende plannen van de gemeente niet door konden gaan. Hierdoor kon bijvoorbeeld wethouder Floris Voorink geen inpandige fietsenstallingen creëren. Hij had ruimtes op de Zeedijk en de Groest op het oog, zodat er een oplossing was voor de fietsenchaos die nu dagelijks zichtbaar is in het centrum (Groest en Kerkbrink). "We gaan een beetje ten onder aan ons eigen succes", meldde de VVD'er.

Leegstand op het Arena Park is gehalveerd.