Broertjes moet met een nieuw voorstel komen over flexibel cameratoezicht.
Broertjes moet met een nieuw voorstel komen over flexibel cameratoezicht. Archiefoto: Bastiaan Miché

Politiek fluit Broertjes terug rond de kwestie verruiming cameratoezicht

Hilversum Natuurlijk viel de naam van de Kleine Drift tijdens de politieke discussie of burgemeester Pieter Broertjes - zonder vooraf de gemeenteraad te informeren - tijdelijk een veiligheidscamera mag plaatsen. De burgemeester had dit graag gedaan, zeker na de oproep op Facebook om de gediscrimineerde onderneemster daar te steunen.

"Daar waren we totaal niet op voorbereid", vertelde Broertjes tijdens de raadscommissie Economie en Bestuur deze week. "Social media is tegenwoordig een hype. Er hadden zomaar duizenden mensen op af kunnen komen. Dan was een camera heel plezierig geweest."
De politiek besprak het plan om de burgemeester groen licht te geven voor het tijdelijk plaatsen van camera's (flexibel toezicht) zonder vooraf de politiek daarover te informeren. Door een wijziging in de gemeentewet vorig jaar heeft hij nu die bevoegdheid en elders gebeurt dat al.
De politiek bleek verdeeld. Dat had niets te maken met de persoon Pieter Broertjes - in hem hebben alle commissieleden voldoende vertrouwen - maar meer dat één man zomaar iets kan besluiten. Er breekt immers ooit een moment aan dat Broertjes stopt als burgemeester en een ander zijn plaats inneemt, gaf onder meer fractiemedewerker Robert Winkel van het CDA aan. Ook Jan Kastje van GroenLinks was kritisch, Annemarie den Daas (D66) twijfelde.
Toch steunden ook veel commissieleden het plan. Zij hebben vertrouwen in de burgemeester en gaan ervan uit dat hij altijd (achteraf als dat nodig is) verantwoording aflegt aan de raad.
Wel was er de opmerking van Ruud Verkuijlen van de VVD dat drones ook deel uitmaken van flexibel cameratoezicht. En dat is toch van een andere orde, vond de liberaal. Broertjes was het daarmee eens. Want ondanks dat Hilversum de thuisbasis is van het Dutch Drone Festival zijn deze vliegende camera's volgens hem niet het meest passende instrument. "Maar geef mij de ruimte", aldus de burgemeester. "Er zijn ook steeds meer evenementen in Hilversum. En ik moet altijd verantwoording afleggen."
Net op het moment dat Broertjes dacht dat zijn voorstel groen licht zou krijgen van de commissie, kwam er een kink in de kabel. Met name Den Daas worstelde met het zinnetje in het voorstel dat hij ook zomaar vaste camera's zou kunnen neerzetten. De Democraat noemde dit "een grijs gebied in de verordening".
De overige commissieleden waren het met haar eens en vonden daarom unaniem dat Broertjes zijn voorstel iets moet aanpassen. Daarom wordt het voorstel in oktober opnieuw besproken. De kans dat de burgemeester alsnog groen licht krijgt van de politiek is gezien het vertrouwen in hem levensgroot.