De sfeer op de Groest is volgens de politiek aanmerkelijk verbeterd.
De sfeer op de Groest is volgens de politiek aanmerkelijk verbeterd. Archieffoto: Bastiaan Miché

Geen reden om camera's in centrum nu al uit te zetten

HILVERSUM Levert cameratoezicht een veiliger uitgaansgebied op? Dat was de grote vraag binnen de Hilversumse politiek afgelopen week, waarbij werd bepaald of de ruim twintig camera's nog een jaar blijven hangen. Uiteindelijk gingen bijna alle partijen akkoord met het voorstel van burgemeester Pieter Broertjes om het toezicht met een jaar te verlengen.

Het is alweer een paar jaar geleden dat Hilversum de eerste camera's in het gebied plaatste. Toch heeft nog een groot deel van het uitgaanspubliek geen weet van deze extra ogen voor de politie, lichtte adviseur Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid toe na een onderzoek. Hij gaf aan dat camera's van toegevoegde waarde zijn voor de politie, en dat bewoners én het uitgaanspubliek nagenoeg geen problemen hebben met het eventuele gebrek aan privacy. Enige minpuntje is dat de camera's niet een mogelijk broeierige sfeer kunnen registreren, aldus Haan.
Binnen de politiek bleek alleen Jan Kastje van GroenLinks niet bijster enthousiast over het toezicht. Dat was overigens gezien eerdere discussies over dit onderwerp geen verrassing. "We willen niet in een samenleving leven waarin we worden bewaakt door camera's", sprak hij. Hij stelde voor enkele camera's (tijdelijk) uit te zetten om te zien wat dan het resultaat was. Immers, die camera's vormen maar een deel van de verschillende maatregelen die de voorbije jaren tegen het uitgaansgeweld zijn ingevoerd.
Kastje kreeg echter geen steun voor zijn voorstel. Alle overige commissieleden bleken geen enkel probleem te hebben met cameratoezicht en stelden dat het centrum van Hilversum de voorbije jaren stukken veiliger én ook levendiger is geworden. Daarbij is het, volgens fractiemedewerker Robert Winkel van het CDA, nog te vroeg om het toezicht te stoppen. "Maar volgend jaar moeten we hier misschien kritischer naar kijken. Het is niet de bedoeling dat we elk jaar zeggen: we verlengen het nog een jaar."
Broertjes reageerde daarop dat hij zeker niet de persoon is die de camera heilig heeft verklaard. "Als we het zonder kunnen doen, doen we het zonder." Voorlopig zijn die camera's echter een belangrijk onderdeel van de aanpak tegen het uitgaansgedoe. Wel moet aan het publiek meer duidelijk worden gemaakt dat er toezicht is. Dat kan bijvoorbeeld met het nieuwe grote scherm op de Groest. Maar, vond Broertjes, de sfeer op de Groest verbetert ieder jaar: "Als je hier op vrijdag- of zaterdagavond loopt is het alsof je in het centrum van Amsterdam loopt."