In de winkel zijn allerlei soorten pepernoten te krijgen.
In de winkel zijn allerlei soorten pepernoten te krijgen. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum heeft voor de komende drie maanden een Pepernotenfabriek

Kruidnoten die smaken naar drop. Appeltaart. Is daar een markt voor? Nou en of, weet Miguel Groeneveld, manager van de nieuwe Pepernotenwinkel.

Hilversum Terwijl Miguel Groeneveld achter in het magazijn dozen vol kruidnoten pakt, wordt er nieuwsgierig door de etalageruit naar binnen gekeken. De managing director van de winkel van de Pepernotenfabriek in de Kerkstraat 54 doet de deur op een kiertje. "Ik ben nog niet open, maar kom maar even kijken."

Hij stapt opzij en laat een man en een vrouw de winkel binnen. Ze kijken hun ogen uit. Kruidnoten met sinaasappelsmaak? Appeltaart? Caramel-zeezout? Het echtpaar voorspelt een paar gouden weken voor de winkel, die tot en met 5 december open is.
De muren zijn zwart geschilderd. IJzeren rekken zijn neergezet. Op een klein tafeltje naast de kassa staan zilveren schaaltjes. Groeneveld loopt de winkel door en pakte hier en daar een zak nootjes. Schudt ze leeg in de bakjes. "Om te proeven", verklaart hij.
Vijftig verschillende soorten verkoopt hij. Dit jaar voor het eerst in Hilversum. In andere steden streek de Van Delft Pepernotenfabriek eerder neer. De eerste vraag die klanten standaard stellen: zijn het nou pepernoten of kruidnoten? Officieel zijn het kruidnoten, legt Groeneveld uit. "We kennen pepernoten sinds de 16e eeuw. Ze werden toen gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek. De pepernoot zoals wij deze kennen stamt uit de 18e eeuw."
De oer-Hollandse lekkernij is ontstaan door zeelieden die van hun verre reizen naar Azië geurige kruiden als kaneel, gember, kruidnagel, peper en nootmuskaat meenamen. "De pepernoot met de meeste kruiden en bolle vorm wordt het populairst en kruidnoot genoemd. Beter bekend als de pepernoot", verklaart Groeneveld de naam. Inmiddels heeft de vrouw van het echtpaar de stelling met taaitaai gevonden. Verrukt slaat ze haar handen voor haar mond. "Wat heerlijk. De echte taaitaai. Nauwelijks meer te krijgen."
Ger van Vliet van Maxim Bonbons is volgens Groeneveld blij met de Van Delft Pepernotenfabriek als nieuwe buurman. "Hiervoor zat een er Euroshop in dit pand. Daar had hij minder mee dan met deze zaak." De manager van de pepernotenwinkel verwacht dat Hilversummers warm lopen voor de seizoen lekkernij. Zeker nu er ook zakken biologische, glutenvrije en nootjes gemaakt van speltdeeg in de schappen staan.
Op de vraag welke hij zelf de lekkerste vindt, moet-ie nadenken. Die met truffel, denkt hij. Maar de noten met seroendeng zijn ook niet te versmaden. Wat? Hartige pepernoten? Groeneveld knikt. "Daar blijf je van eten. De meeste noten hebben een gechocolatiseerd laagje, die met seroendeng en chilikruiden niet. De Hemelse Kruidnoten zijn bedacht door chef-kok Rik Jansma en de VOC-nootjes komen het dichtst bij de smaak van toen."