De Nationale Actiedag wordt geopend.
De Nationale Actiedag wordt geopend. Foto: Karin van Leeuwen

Leerlingen Lelyschool vroeg op voor actiedag Sint-Maarten

Hilversum Toen een medewerkster van Beeld en Geluid belde naar de Lelyschool of de kinderen van groep 7 en 8 de Nationale Actiedag voor Nederland helpt Sint-Maarten wilden openen, aarzelde Rob Weichelt geen moment.

De directeur van de basisschool lichtte meester Tjeerd in en vroeg hem de kinderen te peilen. Er was namelijk wel een maar: de leerlingen moesten om tien voor zes in Beeld en Geluid zijn. 's Ochtends...
Meester Tjeerd gooide er meteen een mailtje uit naar de ouders en kreeg al snel reacties van kinderen die mee wilden. Het verbaasde hem dat bijna al zijn leerlingen het geen probleem vonden om om half zes al op school te komen zodat ze samen naar het Mediapark konden fietsen.
In Beeld en Geluid kregen ze een lampion en vormden ze samen met kinderen van de Lorentzschool een welkomsthaag. Bob uit groep 7 is er nog vol van. "Het was cool om minister Plasterk in het echt te zien. En Gerard Ekdom, die in het echt klein is."
Kinderen van de Lelyschool overhandigden een cheque van € 512,50 namens Stip Openbaar Onderwijs Hilversum, waar de Lely- en Lorentzschool onder vallen. Drie meiden van basisschool De Wilgen doneerden € 132,11. Drie dagen lang hadden de leerlingen lege flessen verzameld.
Nederland heeft € 13.348.158 gedoneerd voor de slachtoffers van Sint-Maarten. Dit wordt onder meer besteed aan jerrycans voor schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en aan het opsporen van vermiste personen.