In de Van der Helstlaan werden veertien struikelstenen op vier adressen geplaatst.
In de Van der Helstlaan werden veertien struikelstenen op vier adressen geplaatst. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum met name in Schildersbuurt een flink aantal struikelstenen rijker

Hilversum Hilversum is sinds deze week 77 struikelstenen rijker. De teller staat nu op 368. Vooral in de Schildersbuurt werden er zondag veel geplaatst. "Als buurtvereniging vinden we het belangrijk om oog te hebben voor de geschiedenis van de buurt. Dit is een mooi gebaar, ook voor de toekomstige generaties."

Dat zegt voorzitter Yvonne Pelgrum van bewonersvereniging Schildersbuurt e.o. een paar dagen voordat de buurt een flink aantal struikelstenen (officiële naam Stolpersteine) telt. Van de 77 die er zondag worden geplaatst, komen er maar liefst 25 in onder andere de Gabriel Metsulaan, Vermeerlaan, Van der Helstlaan en Fabritiuslaan.

Voorafgaand aan de plaatsing van de tien bij tien centimeter grote stenen, gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, in de wijk vond er in wijkcentrum de Egelentier nog een bijeenkomst plaats waarbij Celine Mureau van de Universiteit Utrecht, die zich heeft verdiept in de Joodse gemeenschap in Hilversum en de relaties tussen Joodse en niet-Joodse burgers, een lezing hield voor bewoners.
Ook zijn er plannen, vertelt Pelgrum, om leerlingen van de Fabritiusschool uit te leggen wat de achtergrond is van de struikelstenen. Het geeft aan hoe actief de vereniging, die jaarlijks allerlei evenementen in de wijk organiseert, is. Dit keer werd besloten om dus een flink aantal struikelstenen te adopteren.

Struikelstenen, ook wel 'stenen des aanstoots' genoemd, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje staan de naam en geboortedatum van het slachtoffer, en de data en plaats van deportatie en waar het slachtoffer is vermoord.
In Hilversum is nog een lange weg te gaan om alle woningen waar Joodse slachtoffers woonachtig waren - 1300 namen zijn bekend - te voorzien van zo'n steen. De kosten van het totale project bedragen volgens de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek maar liefst 160.000 euro.
Een steen adopteren kost 150 euro, waarmee duidelijk wordt dat de bewoners van de Schildersbuurt een flink bedrag hebben gedoneerd. Pelgrum laat weten dat - voor zover bekend - alle woningen waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog woonden in de wijk nu een steen voor de deur hebben liggen.
Maar er zijn dus nog honderden woningen in Hilversum waar geen steen voor de deur ligt, terwijl ook hier mensen woonden die nooit een graf hebben gehad en stierven in kampen als Auschwitz of Sobibor. Wie ook een struikelsteen wil adopteren, kan voor meer informatie terecht op www.struikelstenen.nl.