Het scherm van Ziggo vanaf de Noorderweg.
Het scherm van Ziggo vanaf de Noorderweg. Foto: Bastiaan Miché

'Ik kijk de hele tijd tegen die kop van Rob Kamphues aan'

Het proces rond de aanvraag van een scherm is zuiver verlopen, zeggen de gemeente en Ziggo. Bewoners denken daar anders over.

Hilversum "De aanvraag en de verlening van de vergunning zijn niet altijd in overeenstemming met het uiteindelijke resultaat." Dat vinden de bewoners van de Noorderweg die nu iedere dag worden geconfronteerd met het scherm tegenover hun woning. Het feit dat de reclamebeelden continu worden ververst, maakt het allesbehalve draaglijker.

Ziggo vroeg in november vorig jaar de vergunning aan voor twee schermen met een totaaloppervlak van 99,5 vierkante meter op het gebouw bij de ingang van het Media Park. In de zes weken die volgden, kwam er geen enkel bezwaar binnen bij de gemeente, aldus een woordvoerder.
Begin dit jaar is er vervolgens een meting geweest naar de gevolgen van de verkeersveiligheid van de schermen. Die zou niet in gevaar komen, was de conclusie. Er komt nog een onderzoek naar mogelijk 'lichtvervuiling', meldt de zegsman. "En de wethouder is doorgaans bereid om met bewoners in gesprek te gaan."
De bewoners weten wel wat er uit dat laatste onderzoek komt. Zij worden nu al - terwijl de bomen nog enigszins bescherming bieden - in hun woonkamer geconfronteerd met de felle beelden. Bovendien, stellen zij, is het totale oppervlak van de schermen groter dan de aangevraagde 99,5 vierkante meter. "Of Ziggo is stout geweest of de gemeente heeft zitten slapen", concludeert Alice Karhof. "Het schijnt zo fel naar binnen. Ik kijk de hele tijd tegen die kop van Rob Kamphues aan."
Ziggo is echter niet van plan het scherm uit te zetten, blijkt uit de reactie van een woordvoerder. "Er is een heel traject aan voorafgegaan en we voldoen aan alle voorwaarden."