Leerlingen verrichten met de 'beste herinneringen' potjes de openingshandeling.
Leerlingen verrichten met de 'beste herinneringen' potjes de openingshandeling. Foto: Bastiaan Miché

'Wonen, werken en zorg komen samen'

Eindelijk. Die gedachte overheerste bij de feestelijke start van de nieuwbouw van de school en het behandelcentrum voor kinderrevalidatie.

Hilversum Gewapend met potjes vol mooie herinneringen plaatsen leerlingen van Mytholschool De Trappenberg in Huizen deze potjes op het nu nog kale bouwterrein - tussen de gepakte bomen - aan de Soestdijkerstraatweg. Daar gaat over een jaar hun nieuwe school De Kleine Prins open. De potjes gelden daarbij als 'best mogelijke' fundering van het nieuwe complex.

Het is de eerste stap in de realisatie van een schoolcampus op de hoofdlocatie van Merem in Hilversum. Bij de school komen een behandelcentrum voor kinderrevalidatie (0-4 jaar en therapeutische peutergroepen) en een verwarmd zwembad.

Naar verwachting zullen de verschillende patiëntengroepen zich in het najaar van 2018 in het nieuwe gebouw vestigen. Kort daarna start de bouw van het sportgebouw met restaurant en wordt tevens de huidige tuinmanswoning tot praktijklokaal uitgebreid.
Daarbij komt ook een reguliere school. Medische revalidatie, regulier en speciaal onderwijs, sport- en kinderopvangfaciliteiten komen zo samen, weet ook voorzitter van de raad van bestuur Susanne van Vegten van Merem. Zij spreekt van een spannend moment en noemt deze combinatie uniek voor Nederland.
De campus vormt samen met het nieuwe ziekenhuis straks het hart van gezondheidspark Monnikenberg. Op Monnikenberg komt een gezondheidspark in combinatie met woningen en natuur. In 2013 ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het plan.
De partners op Monnikenberg, Merem, Tergooi, HPG Hilversum en het Goois Natuurreservaat hebben de afgelopen jaren achter de schermen voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het plan.
Tijdens de officiële opening - waarbij Van Vegten, Jan Reitsma namens het college van bestuur van De Kleine Prins en wethouder Eric van der Want van Zorg en Onderwijs mooie woorden spreken - duurt het even voordat de kinderen het bouwterrein op kunnen voor het fotomoment. Een harde regenbui zorgt namelijk voor een korte vertraging.
Maar die paar extra minuten kunnen er ook nog wel bij, lijken de pakweg honderd aanwezigen te denken. Immers, toen de plannen voor het eerst werden besproken, waren de meeste (zo niet alle) aanwezige kinderen nog niet eens geboren. "Er zijn collega's die nu nog steeds maar moeten zien of het gaat gebeuren", lachen docenten Matthijs Jongepier (drama) en Stefke de Wit (muziek) van de mytylschool.
Zij weten echter zeker dat de verhuizing naar het nieuwe complex - en daar zijn zij blij mee - wél doorgaat. "Ons huidige schoolgebouw is vrij oud", vertelt Jongepier. "Met dit nieuwe complex hebben wij veel meer mogelijkheden, vooral voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Dat zijn toch kinderen die lang thuis hebben gezeten, bijvoorbeeld door schoolangst. Met de nieuwbouw kunnen wij hen een nieuwe plek bieden."

Van der Want kijkt terug op een qua financiën ingewikkeld en jarenlang durend proces, maar uiteindelijk zijn alle betrokken partijen er samen in geslaagd om de nieuwbouw te kunnen starten, vertelt hij tijdens de opening. "Ik heb naar deze dag uitgekeken", aldus de wethouder. "Wonen, werken en zorg komen samen onder goede condities."