FC Hilversum wil na dit seizoen hogerop spelen.
FC Hilversum wil na dit seizoen hogerop spelen. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversumse clubs ambitieus, maar ook veel vragen na roerige zomer

De Hilversumse voetbalclubs beginnen zaterdag met veel vraagtekens aan de competitie. In juni was er een ware volksverhuizing van spelers.

"Het lijkt wel of het gras bij de buurman groener is dan bij de eigen club", zegt assistent-trainer Erik Sackers van FC Hilversum over de voorbije transferperiode. "Spelers lopen om een paar badslippers over naar de concurrent." In het amateurvoetbal, zelfs in de 3e en 4e klasse, lijkt clubliefde niet meer te bestaan.

Victoria, een van de oudste voetbalclubs in Nederland, besloot drie jaar geleden om op zaterdag te gaan spelen en moest onder aan de ladder in de 4e klasse beginnen. Na twee kampioenschappen op rij speelt de ploeg van trainer Stijn van 't Hooft dit seizoen in de 2e klasse en is daarmee de hoogst spelende club van Hilversum. Alle overige clubs spelen in de 3e of 4e klasse.
Van 't Hooft is optimistisch voor de eerste aftrap, zaterdag uit bij FC Almere: "We hebben ons versterkt met talenten uit onze jeugdopleiding en met spelers van buiten die graag bij ons wilden komen spelen. Die versterking is noodzakelijk voor handhaving in de 2e klasse. Met dezelfde groep als vorig jaar lukt dat niet. Het niveau in de 2e klasse is van een andere orde dan in de 3e klasse."
De club en de trainer willen nog hogerop: "De ambitie is om over een paar jaar te promoveren naar de 1e klasse. De doelstelling voor dit seizoen is een plaats in de middenmoot. Met de winterstop bekijken we of we de doelstelling moeten bijstellen."
Olympia'25 is gepromoveerd van de 4e naar de 3e klasse. Een mooi succes voor de ploeg van trainer Marco Gras. Dat betekent in elk geval derby's tegen Altius en Hilversum, die in dezelfde competitie uitkomen. Het zal een echter lastig seizoen worden en handhaving is voorlopig de eerste doelstelling.
Altius zag succestrainer Daan Hidden vertrekken naar concurrent AH. De oranjehemden misten in de nacompetitie promotie naar de 2e klasse. Het is aan de nieuwe trainer Herman Wallenburg om dit karwei alsnog te klaren. Altius, dat acht nieuwe spelers aantrok en er zes zag vertrekken naar Loosdrecht, speelt zaterdag thuis tegen Waterwijk.
"Hilversum wil het komend seizoen eindelijk eens uit de 3e klasse komen", opent Erik Sackers. "Na het vertrek van een aantal spelers hebben we weer een goede groep. Het is nu zaak dat we constant blijven. In het vorig seizoen waren we met de winterstop lijstaanvoerder, daarna zakten we terug. Belangrijk is dat de sfeer goed blijft."
Het is afwachten wat 't Gooi na de uittocht van spelers gaat doen in de 4e klasse E met de nieuwe trainer Maikel Manasse. BZC'13 van trainer Ferry Marks speelt dit seizoen in 4F, net als buurman OSO.

Bij 't Gooi, hier tegen Victoria, vertrokken veel spelers.