Alleen naast het politiebureau is in het centrum nog een openbaar toilet. Wel alleen voor mannen.
Alleen naast het politiebureau is in het centrum nog een openbaar toilet. Wel alleen voor mannen. Foto: Bastiaan Miché

'Geen inhoudelijke besluiten op basis van wat er in mijn onderbroek zit'

Een debat over realisatie van openbare vrouwentoiletten is niet alleen de discussie voor vrouwen. Geen genderpolitiek bedrijven in Hilversum.

HILVERSUM "Ik maak geen inhoudelijke beslissingen op basis wat er in mijn onderbroek zit." VVD-raadslid Haitske van de Linde vindt de discussie over de komst van openbare vrouwentoiletten niet een kwestie van sekse. De aanpak van Marleen Remmers van GroenLinks, die voorafgaand aan de raadsvergadering van vorige week woensdag een beroep deed op alle vrouwen uit de gemeenteraad, vindt Van de Linde niet gepast.

Met het idee op zich om openbare toiletten voor iedereen te realiseren is niets mis. Wat Van de Linde vooral in het verkeerde keelgat schoot was dat haar GroenLinks-collega alle vrouwen uit de raad - en de twee mannelijke fractievoorzitters van de eenmansfracties Hilversum1 en Fractie Demirkan - had aangeschreven met de mededeling dat het gebrek aan wc's voor vrouwen een herkenbaar probleem moet zijn.

"In genderpolitiek heb ik fundamenteel geen zin", zegt de VVD'er. "We moeten niet naar de eigen belangen kijken, dus alleen voor mannen of vrouwen. Dat lijkt mij uitermate ongezond in de politiek. Ik weet absoluut zeker dat als mijn collega's een motie hadden toegezonden gekregen omdat ze man zijn dat het raadhuis te klein zou zijn geweest. En terecht!", is het duidelijke statement van de VVD-politica.

"Ik denk dat vrouwen het gebrek aan openbare toiletten als groter ervaren dan mannen. De meeste vrouwen in de raad hebben dat ook zo opgevat", is de reactie van Remmers. Met haar motie 'Help vrouwen een waardige pot op' kaartte zij een serieus probleem aan, want ook in Hilversum zijn er geen openbare toiletten voor vrouwen én 'scoort' Hilversum hoog als het gaat om vrouwelijke wildpassers.

Aanleiding voor Remmers om de motie op te stellen en in te dienen is de vrouw die onlangs in Amsterdam een boete kreeg voor wildplassen en ook van de rechter te horen kreeg dat zij haar plas in het urinoir had moeten doen. Hierop volgde een protestactie in de hoofdstad van tientallen vrouwen, waaruit volgens Remmers bleek dat de suggestie van de rechter onmogelijk is gebleken. In Hilversum is nog één openbaar toilet voor mannen, terwijl de vrouwen in het uitgaansgebied nergens terechtkunnen als zij hoge nood hebben. Om een soortgelijk geval als in Amsterdam te voorkomen moeten er voorzieningen komen voor vrouwen. De blaas van de man heeft immers hetzelfde volume als die van de vrouw, is de quote van uroloog Jan Heesakkers, die Remmers aanhaalde in de motie.

Wethouder Floris Voorink raadde de motie af. Hij is immers al bezig met de realisatie van een zogeheten urilift: een openbaar toegankelijk toilet voor iedereen. Onduidelijk is nog waar deze moet komen in het centrum. Daarnaast wees hij op de hoge kosten van zo’n urilift. Volgens de VVD'er kost deze voorziening 100.000 euro en dan zijn de kosten voor het onderhoud nog niet eens meegerekend. Hier moet dan nog financiële dekking voor komen.

Van de Linde: 'In genderpolitiek heb ik fundamenteel geen zin'

Zelf heeft de wethouder een veel simpeler oplossing voor ogen. Voorink is bezig met een aantal centrumondernemers of zij hun toilet beschikbaar willen stellen voor mensen met hoge nood. Met stickers op de deur kan worden aangegeven welke ondernemingen meedoen. Tijdens de raadsvergadering viel de naam van Foodhall Mout al enkele malen.

Ondanks de opmerkingen van de wethouder ging de meerderheid van de raad akkoord met de motie van GroenLinks (24 voorstanders en 8 raadsleden waren tegen). Dat betekent dat Voorink, volgens de opdracht in de motie, voor 1 april van volgend jaar minimaal twee openbare, schone en veilige vrouwentoiletten moet realiseren in het uitgaansgebied.