De woningen komen op deze verpauperde plek.
De woningen komen op deze verpauperde plek. Foto: Gooi en Eembode

Groen licht voor woningen in Bloemenbuurt

Hilversum Tijdens de politieke discussie over de bouw van vijf negen meter hoge woningen aan Neuweg 100 afgelopen week, wordt één ding weer heel duidelijk: Hilversum heeft door de groene muur (hei en bos) rondom de gemeente nauwelijks ruimte voor woningen. En dus moet iedere beschikbare vierkante meter zo optimaal mogelijk worden benut.

Het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen van bedrijven naar woningen in de al bomvolle Bloemenbuurt wordt, nadat het al driemaal in de commissie is geweest, eindelijk besproken in de gemeenteraad. Alle keren daarvoor moest ontwikkelaar Michiel Polman steeds terug naar de tekentafel. Het voorliggende plan telt nu vijf woningen, nadat eerder zes woningen als te massaal en druk werd gezien.
Uiteindelijk zijn de vijf iets duurdere woningen bij elkaar iets kleiner dan de zes woningen. Toch is een aantal buurtbewoners nog altijd fel tegen. Ook binnen de raad is lang niet iedereen enthousiast. Uiteindelijk blijkt al snel dat een meerderheid binnen de gemeenteraad positief is. Naast de drie collegepartijen stemt ook de ChristenUnie voor het plan. En dus kan de ontwikkelaar met negentien stemmen voor en veertien tegen aan de slag. "Het is een complex verhaal", beseft ook fractievoorzitter Jan de Wit van de ChristenUnie. "Wat er zat (een verpauperd bedrijventerrein, red.) willen we ook niet. En we kunnen nu eenmaal niet op de hei bouwen, dus moeten we op zoek naar locaties in de stad."
De meeste kritiek komt (opnieuw in dit dossier) van Hart voor Hilversum en GroenLinks. Beide fracties kraken de in hun ogen gebrekkige communicatie met de buurt - overigens zijn er ook voorstanders met deze kritiek - en vinden het volume en de oppervlakte van het nieuwe complex te groot.
Drie tegenstemmende partijen dienen nog wel een motie in om de bouw iets minder massaal te maken, om zo de boze buurtbewoners tegemoet te komen. Steun krijgt deze niet. Namens het CDA is Anja Wijnands tevreden met de oplossingen van de projectontwikkelaar. "Je kunt niet iedereen tevreden stellen, maar we moeten in Hilversum bouwen. En op deze manier wordt dit mooi ingepast."