Leerlingen zetten hun naam onder de intentieverklaring.
Leerlingen zetten hun naam onder de intentieverklaring. Foto: de Kindercampus

Op weg naar de eerste Eco School

Je leert het beste door dingen zelf te doen en te ervaren. Dat is ook de gedachte van de Eco School. Als scholier, met begeleiding, werk maken van duurzaamheid.

HILVERSUM De Kindercampus heeft de ambitie om als eerste Hilversumse school de status van Eco School te bereiken. De duurzame weg is inmiddels ingeslagen, aangezien de handtekeningen onder de intentieverklaring staan om in en rond de school aan de Willem Bontekoestraat te werken aan een groenere toekomst.

"Ik zie dat de stad in beweging komt", zei wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok na de Dag van de Duurzaamheid (dinsdag 10 oktober). De wil om duurzamer te leven en het besef om aan de slag te gaan in de eigen omgeving groeit gestaag. Meest recente bewijs daarvan is de grote opkomst van vorige week maandag bij de bijeenkomst over hoe de Hilversumse Meent aardgasvrij kan worden.

De notie bij scholen om te verduurzamen neemt eveneens toe. De Kindercampus is hierin koploper. Al jaren zijn ze op school bezig geweest met milieubewustzijn en duurzaamheid, zo merkt Sanna Jonkhart van de ouderraad van de school op. Bewijs daarvan ligt op het dak: de zonnepanelen. Maar ook in de lesstof en bij projecten keert dit maatschappelijk steeds belangrijkere thema geregeld terug.

Inmiddels heeft de school een zogeheten green deal gesloten met de gemeente Hilversum. Ondertekening van deze intentieverklaring gebeurde tijdens het Hilversum 100-evenement in de Stookplaats op de Werf35. Nu is het de bedoeling dat de Kindercampus in twee jaar tijd duurzaamheid structureel heeft ingebed in de school. Dat gebeurt aan de hand van zeven stappen en tien thema’s. "Deze structuur helpt de school ervoor te zorgen dat duurzaamheid niet langer een projectje is, maar iets dat verankerd is in het denken en het doen van leerlingen en docenten", luidt de uitleg.

Leerlingen moeten zelf vorm gaan geven aan deze verandering. Dat is het uitgangspunt van Eco School en De Kindercampus. Scholieren krijgen bij deze vorm van zelfbewustwording begeleiding van leerkrachten, directie en in dit geval ook van een milieu-expert. Deze volwassenen begeleiden het Ecoteam. Deze ploeg bestaat uit scholieren uit alle leerjaren. Zij worden gekozen door hun medeleerlingen. Dit team zorgt ervoor dat de school alle stappen doorloopt zodat in 2019 de Kindercampus de eerste erkende Eco School van Hilversum is.
De stap richting Eco School past als het duurzame muiltje van Assepoester bij het nieuwe beleid van de gemeente. Hilversum werkt op voorspraak van de gemeenteraad aan de verduurzaming van scholen en schoolgebouwen. De wens van de politiek is om dit een extra zetje in de rug te geven. Om deze wens concreet te maken introduceren wethouders Van Vroonhoven (Duurzaamheid) en Eric van der Want (Onderwijs) de aanpak van de Eco School in Hilversum. Dit is een van de vijf aangedragen verbeteringen die het duo wil aanbieden aan de Hilversumse scholen.

Eco School is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. “Daarmee willen we bereiken dat scholen daadwerkelijk verduurzamen en voorkomen dat de energiescans onder in een lade belanden. Met deze benadering hopen we in de haarvaten te komen van het onderwijs; bij de directies, leerlingen en leerkrachten”, is de verklaring van de twee bestuurders.

'Door deze structuur is duurzaamheid niet langer een projectje'